Élen a magyar ipar

Kuka
A vártnál gyengébben teljesített az euróövezet ipara novemberben; éves összevetésben már a tizenharmadik egymást követő hónapban csökkent a termelés az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint.

Az Eurostat jelentése szerint éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 1,5 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése novemberben. Csökkent a tőkejavak (2,0 százalékkal), a félkész termékek (2,8 százalékkal) és az energia (1,9 százalékkal) termelése is.    Elemzők az ipari termelés kisebb, 1,1 százalékos csökkenésére számítottak novemberről az előző havi 2,6 százalékos visszaesés után.     Havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 0,2 százalékkal nőtt az euróövezet ipari termelése. Elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak az októberben mért 0,9 százalékos csökkenés után.    Az Európai Unió 28 tagállamában októberhez képest 0,1 százalékkal, tavaly novemberhez viszonyítva pedig 1,3 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 8,3 százalékkal, Görögországban esett vissza. A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 4,0 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben, mérséklődött az ütem az októberi 5,9, illetve szeptemberi 5,6 százalékos visszaeséshez képest.

A legnagyobb mértékben – októberhez hasonlóan ismét – Magyarország ipari termelése nőtt, 5,7 százalékkal, a sorban következő Lengyelországban 5,6 százalékra, Finnországban pedig 3,7 százalékra rúgott az ütem novemberben.

Havi összevetésben Litvániában nőtt legerősebben az ipari termelés novemberben, 3,0 százalékkal, Máltán 2,6 százalékkal, Lengyelországban és Svédországban pedig egyaránt 1,6 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Dániában mérték, 4,7 százalékosat, majd Írország következik 4,6 százalékkal és Görögország 3,7 százalékkal.     Magyarország ipari termelése októberhez képest 1,0 százalékkal csökkent az Eurostat adatai szerint.