Renault Kangoo Express teszt: vannak még egyszerű autók

Egykor igen népszerű volt kis hazánkban a Kangoo, ma elszívja előle a levegőt a Dacia Dokker Van. Közepes méretben, 95 lóerős dízelmotorral tettük próbára a francia kisáruszállítót.

Hogy néz ki?

Ha lehet egy kisáruszállítóra mondani, hogy aranyos, akkor a Kangoo az. Bágyadt kis szemeiből még a kilencvenes évek diszkója csillog, sehol egy LED, sehol idegesítő vezetősegédek, csak a hasznos pakolhatóság, a töretlen munkakedv és a praktikus nyúzhatóság. Normál változatát teszteltük (van rövid, normál és maxi furgon belőle, utóbbi 38 centivel hosszabb), ez az eredeti méret a maga 4,28 méteres hosszával. 800 kilogrammot cipelhetünk vele, a tesztautó zárt oldalsó tolóajtós volt, de kérhetünk egy-, vagy kétablakos kivitelt is. A vezetőfülét a raktértől fix elem választotta el, a leghosszabb tárgy, amit szállíthatunk vele 1,7 méter. Bár van háromszemélyes változat is, a tesztelt kis piros kétszemélyes volt, a raktér térfogata pedig 3 köbméter. A normál furgon padlójának hasznos hossza 1731 milliméter (lehajtható üléssel 2502 milliméter lenne), a kocsi szélessége 1829 milliméter, magassága terheletlenül 1805 milliméter, tengelytávja 2697 milliméter. Ennél fontosabb adat, hogy a raktér hasznos hossza 1476 milliméter, szélessége a küszöbtől mért 1 méterre 1141 milliméter, a küszöbtől mért 10 centire 1219 milliméter. A kerékjárati ívek közti minimális szélesség 1045 milliméter, hasznos teherbírása alapesetben 650 kilogramm, de bruttó 76 200 forintért 800 kilóra növelhető. A raktér magassága 1129 milliméter, a küszöbmagasság kiviteltől függően 558-609 milliméter. Az áru elszabadulását hat, a padlón elhelyezett rögzítőfül akadályozza meg (ha gurtnit, vagy gumipókot fűzünk át rajta). A hátsó ajtó aszimetrikusan osztott, 180 fokban nyitható.

Kangoo

Kacattartóból nincs hiány, 15 literes a kesztyűtartó, 1,5 literes palack elfér az ajtózsebben, a könyöktámaszban és a műszerfalon is van tárolóhely, ahogy a fejünk fölötti rakodópolc is sok mindent elnyel, de például a kabátunkat nincs hová tennünk, ha ketten ülünk a kocsiban. Az utastér korszerűtlen, a kétezres évek elejét idézi, minden műanyag kemény, de nem bánjuk, a Kangoo Express munkaautó és nem plázamobil.

Kangoo

Hogy megy?

Három változatban érhető el az 1,5 literes turbódízel: 80, 95 és 115 lóerővel. Nálunk a középső járt, legnagyobb forgatónyomatéka 230 Nm, meglepően csendes, hidegen sem kerreg. Üres tömege 1309 kilogramm, legnagyobb sebessége 163 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/órára 13,2 másodperc alatt gyorsul fel. Nem erőltettem a kicsikét, 10 kilométerrel az órájában vettem át, úgy vigyáztam rá, mint egy csecsemőre. Pakolni azért kellett bele, de azt az 500 kiló spanyol csempét is olyan kíméletesen raktam be, mint soha előtte.

9 12 3 13

Milyen vezetni?

Személyautós az utasfülke, de a vezethetőség teherautós. Középső tükör nincs, a külsők magasak, jól mutatják az útpadkát, a jobboldali azonban holtteres.

Elöl MacPherson-, hátul csatolt lengőkaros futóműve komfortos hangolású, még a nagyobb kátyúkkal sem gyűlik meg a baja, egyenesen imádja a rossz utakat, ahol más lassít, ott mi gyorsítunk, rugózása általánosságban kellemes. A könnyű kasztni ugyanakkor csavarodásra hajlamos, kanyarban is nagyot dől oldalra, nem szereti a tempós útszakaszokat. Nagy sebességnél erős a szél- és a menetzaj, padkára fellépéskor jajonganak a lemezek, de ennyi belefér. Kormányzása teherautós.

Kangoo

Az ötfokozatú kézi váltó megszokott Renault szerkezet, átlagos, az áttételezés jó, 130-nál bőven háromezer alatt marad a főtengely-fordulat, takarékos autózást téve lehetővé. Bár még bejáratós, 5,7 liter/100 kilométer körül alakult a fogyasztás.

Kangoo

Mennyibe kerül?

Legolcsóbban bruttó 5 391 150 forintért juthatunk normál méretű Kangoo Expresshez 80 lóerős Business felszereltséggel.

Képek és szöveg: Biró Csongor

Kangoo