Magyar autóra magyar abroncs

A tatabányai Bridgestone gyár elindította az első szállítmány Turanza típusú gumiabroncsait, amelyek a kecskeméti gyárszalagról legördülő Mercedes-Benz személygépjárművekre kerülnek majd. Az A- és B-osztályú Mercedesekre defekttűrő technológiával ellátott nagyteljesítményű abroncsokat gyártottak Tatabányán, direkt a Mercedesekre tervezve. A tatabányai gyár kapacitásait egyre nagyobb arányban foglalja le a gyári beszállítói piac. A vállalat mindinkább szeretné a régió autógyártóinak igényeit is kielégíteni.

 A mostani szállítmányt megelőző audit során a Bridgestone-nak gyári beszállítóként nagyon szigorú elvárásoknak kellett megfelelnie. A 18 hüvelykes felnikre gyártott defekttűrő technológiával rendelkezdő Turanza LS100 abroncsokat kimondottan a Mercedes számára fejlesztették az abroncsgyár római kutatás-fejlesztés központjában. A tervezést követően a hazai gyár elkészítette a kísérleti abroncsok első szériáját, amelyeket helyben és ezzel párhuzamosan a római tesztpályán is vizsgáltak. A tesztek végeztével az új abroncs minden követelménynek sikeresen megfelelt, így a Bridgestone elsőként szerezte meg a minősítést a versenytársak közül, és rekordidő alatt tudta bevezetni az abroncsot.

„Rendkívül büszkék vagyunk, hogy magyarországi autógyárként a Mercedes is minket választott ” – mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója. „Az a célunk 2020-ra, hogy a kapacitásunk 30 százalékát a gyári beszállítói piac fedje le. Továbbá az is érdekünk, hogy lehetőleg itt helyben, a régión belül tudjuk kiszolgálni az autógyárak szükségleteit.”

 Idén szeptemberben a vállalat a magyar kormány által 826 millió forinttal támogatott, 9,2 milliárd forint összértékű beruházás keretén belül jelentős gyártástechnológiai fejlesztést hajtott végre, és egy új, 10 000 négyzetméter alapterületű raktáregységet adott át. Az új épület összesen 180 000 darab gumiabroncs tárolására alkalmas, amellyel 600 000 darab abroncsra nőtt a teljes raktárkapacitás, ezzel lehetővé téve a nemzetközi és a Magyarországon működő autógyárak, illetve az abroncspiac rugalmasabb kiszolgálását.