Lélegeztetőgépeket gyárt a GM és a Ford

Donald Trump amerikai elnök a védelmi termelési törvény értelmében utasította a General Motorst (GM) lélegeztetőgépek gyártására, amelyekre az új típusú koronavírusban megbetegedett páciensek kezelésére van szükség.

Az 1955-ben született jogszabály – amely lényegében haditermelési törvény – lehetőséget ad széleskörű polgári védelemre és mozgósításra, valamint jelentős felhatalmazást biztosít a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére, ezzel kapcsolatos intézkedések kötelező végrehajtatására és ellenőrzésére.     Donald Trump már a Twitteren jelezte elégedetlenségét a General Motorsszal. Mint írta: a cég nem tartotta be a negyvenezer darab lélegeztetőgép gyártására tett ígéretét, sőt, immár összesen csak hatezer ilyen berendezés gyártását helyezi kilátásba, azt is április végéig. Trump az egyik mikroblog-bejegyzésében azt írta: “a General Motorsnak muszáj azonnal újra nyitnia az ohiói Lordstownban buta módon bezárt üzemét, és meg kell kezdenie most a lélegeztetőgépek gyártását”. Majd Mary Barrára, a GM elnök-vezérigazgatójára utalva kijelentette: “Mary B-vel mindig baj van”. Az elnök később a Ford gyárat is a lélegeztetőgépek gyártásának megindítására sürgette.

Március 27-én az elnök közleményt adott ki, amelyben leszögezte: a kormányzatnak a nagyvállalattal folytatott tárgyalásai nem vezettek eredményre, de az új típusú koronavírus terjedése miatt a kormányzatnak sürgősen cselekednie kell. “A GM csak az időt vesztegette. Mai döntésünk segít biztosítani az amerikai életeket megmentő lélegeztetőgépek gyors gyártását” – fogalmazott Trump a közleményben.

A Ford Motor Company más cégekkel együttműködve azon dolgozik, hogy gyorsabban bővülhessen a fontos egészségügyi felszerelések gyártása, amelyek az egészségügyi dolgozók, a mentőszolgálatok és a koronavírus-fertőzött betegek számára szükségesek. Munkatársai együttműködnek a 3M csapatával, hogy kibővítsék a levegőszűrős légzőkészülékek gyártási kapacitását.    A szakemberek emellett összehangoltan dolgoznak egy új dizájnon, ami lehetővé tenné a két vállalat alkatrészeinek felhasználását, hogy kielégítsék a mentőszolgálatok és az egészségügyi dolgozók sürgős igényét.

A Ford emellett a GE Healthcare céggel is együttműködik, hogy a GE egy már létező lélegeztetőgépének egyszerűsített változatát nagyobb volumenben lehessen gyártani, a lehető legtöbb beteget mentesítve a COVID-19 vírus okozta nehéz légzés veszélyeitől. A GE létesítményei mellett ezeket a lélegeztetőgépeket egy Ford-üzem is képes lesz gyártani.

A Ford amerikai dizájnerei megterveztek és tesztelni kezdtek egy átlátszó, az egész arcot takaró védőpajzsot az egészségügyi dolgozók és a mentőszolgálatok számára. A pajzs teljes egészében megakadályozza az arcra és a szemekbe jutó cseppfertőzést, és ha együtt használják az N95 típusú légzőkészülékkel, akkor sokkal hatékonyabban véd a fertőzés ellen, mint csak magában a légzőkészülék. Várhatóan már ezen a héten elkészül mintegy 75 ezer ilyen pajzs, és a Ford egyik leányvállalata több mint 100 ezer darabot gyárt majd belőle hetente.

A Ford rendelkezésre bocsátja saját 3D-nyomtatási kapacitását is, hogy egyszer használatos légzőkészülékeket állítson elő az egészségügyi dolgozóknak és a mentősöknek. Az illetékes egészségügyi szervek engedélyének megszerzése után a Ford havi 1000 darabbal indítja majd el a termelést, a lehető leggyorsabban növelve a darabszámot.   Közleményük szerint Bill Ford, a Ford ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy több iparág összekapcsolásával komoly segítséget lehet nyújtani a rászorulóknak és a válsághelyzet élvonalában küzdő embereknek.