Újabb 50 milliárdnyi ingyenpénz

Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai megújulásához kapcsolódó fejlesztéseket támogató két pályázati felhívás jelent meg több mint 50 milliárd forint keretösszeggel – jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába állított átcsoportosított fejlesztési források első pályázati felhívásaira 2020. május 29-től adhatják be a vállalkozások a támogatási kérelmeket – tette hozzá az államtitkár.    A felhívások célja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a hazai vállalkozások munkavállalói létszámának minél nagyobb arányú megtartását ösztönző fejlesztések megvalósítása, feltételesen visszatérítendő támogatás felhasználásával – emelte ki Rákossy Balázs.

A “Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása” című felhívásokra a vállalkozások a támogatási kérelmeket 33,3 milliárdos keretösszegre nyújthatják be a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP), és 18,8 milliárd forintos keretösszegre a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) keretében.

Az államtitkár elmondta: a támogatásból új eszközök, gépek szerezhetők be, továbbá új technológiai rendszerek és kapacitások alakíthatók ki. Támogatható automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák és információs technológiák fejlesztése, gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése, ingatlannal kapcsolatos infrastrukturális és ingatlan beruházás, műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés, továbbá a fejlesztéshez kapcsolódó képzés és tanácsadás.    A vállalkozások által igényelhető támogatás 5-153,5 millió forint, a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 70 százaléka – ismertette az államtitkár.     A pályázaton kilenc főig munkavállalónként 1,5 millió forint, a 10. főtől a 49. főig egymillió, valamint az 50. főtől a 249. főig félmillió forint támogatást lehet igényelni – részletezte.

Tájékoztatása szerint a felhívás egyszerűsített eljárásrendű, új típusú, feltételesen visszatérítendő támogatást nyújt. A program keretében a pályázó teljesítményét összevetik a beadáskori állapottal a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projekt megvalósítását követő fenntartási időszakban való visszamérése révén. Az összevetés végén születik meg a döntés a visszatérítési arányról, azaz a pályázó részleges vagy akár teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt támogatás visszafizetése alól.

A támogatási kérelmek benyújtására 2020. május 29-től lesz lehetősége a legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és 2020. április hónapra vonatkozóan minimum 5 fő átlagos statisztikai állományi létszámmal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. A támogatott vállalkozások száma várhatóan eléri a kétezret – tájékoztatott Rákossy Balázs.