Elsőként az Opel nevezett, rögtön hat autót

Év Magyar Autója 2021

Az Opel Magyarország hat autót nevezett be az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu által szervezett Év Magyar Autója 2021 versenyre. A Magyar Év Autója 2021 díjért a kisautó kategóriában az Opel Corsa indul, a családi autók kategóriában a márkát a Crossland X képviseli, szabadidő-autók között a Mokka, a kishaszonjárművek között a Vivaro mérettetik meg, az Év Zöldautója 2021 díjért pedig két modell, a Mokka-e és a Vivaro-e indul.

Corsa

Sikeres bevezetésen van túl a Corsa hatodik generációja. A kisautó, ahogy elődjei, sikerre ítéltetett: a könnyűszerkezetes építési mód jóvoltából kereken tíz százalékkal sikerült csökkenteni az elődmodellhez képest az Opel bestseller súlyát, amelyből 1982 – azaz az első generáció – óta 14 millió talált gazdára. A 4,06 méter hosszú Magyar Év Autója 2021 díjra jelölt Opel Corsa modernebb, dinamikusabb és hatékonyabb, mint valaha. Különösen gazdaságos benzin- és dízelmotorjainak teljesítményskálája 75-130 lóerő közötti. Immár elektromos változatban is elérhető.

Opel-Corsa

Crossland X

Az Opel legkisebb szabadidő-autója 2020-ban megújul és sokkal inkább a családi autó jellemzőivel ruházzák fel. A kívül zömök és kompakt, belül annál tágasabb és különlegesen variálható, mutatós kétszínű fényezésű és laza megjelenésű Crossland X telitalálat a SUV-B-szegmensben.

Mokka, Mokka-e

Még idén indul a nagysikerű Mokka sorozatgyártása, az első modellek jövő év elején várhatók. Egyelőre csak álcázott próbakocsikról tudunk, amelyeken nem látszik a végleges dizájn. A modell teljesen új konstrukció, a márka rendkívül hatékony CMP padlóvázára épül. A járműfejlesztőknek a lehető legnagyobb rugalmasságot engedi meg ez a moduláris építőszekrény, egyaránt fogadhat tisztán akkumulátoros-elektromos, vagy belsőégésű motoros hajtóművet. Nagyszilárdságú acélok felhasználásának is köszönhető, hogy a jármű tömege kicsi, a karosszéria szilárdsága viszont nagy lett. Az új Mokka akár 120 kilogrammal könnyebb az elődjénél – szinte azonos tengelytávval és gumimérettel. Az elektromos Mokka-e akkumulátorai mélyen helyezkednek a padlóvázban, miáltal alacsonyabb a súlypont, és további 30 százalékkal nő a karosszéria merevsége – mindkét tényező a kiváló menetdinamika lehető legjobb előfeltételeit teremti meg.

Opel-New-Mokka-511920

 Vivaro, Vivaro-e

Az Opel Vivaro új generációs platformon kínál testre szabott ajánlatokat: készül zárt Cargo furgon, duplafülke hat személyig, fülkés alváz és kombi, ezenkívül először kapható kettő helyett háromféle hosszúság (4,60, 4,95 és 5,30 méter). Maximum 6,6 köbméteres raktérben akár 1400 kilogramm hasznos terhet vihet el – 200-zal többet az eddiginél. Vontatóként is erősödött az új Vivaro: az utánfutó 2500 kilós lehet, fél tonnával nehezebb, mint korábban. Csak magasságával szerénykedik, legtöbb variánsa 1,90 méteres, így behajthat mélygarázsokba, bevásárlóközpontokba, hogy az üzlethez közel rakodhasson. A kompakt új Vivaro a perfekt városi áruterítő, amely immár teljesen elektromos változatban is rendelhető. A Vivaro-e háromféle hosszúságban és többféle karosszéria-változatban készül, így munkaeszközként a legmagasabb igényeket is kielégíti – a hagyományos hajtású furgonokhoz képest is kompromisszumok nélkül, WLTP szerinti 330 kilométert elérő hatótávval. Az új elektromos furgon éppolyan variálható és flexibilis, mint bármelyik egyéb Vivaro is. Maximális teherbírása alig marad el az összehasonlítható hagyományos könnyű haszonjárművekétől: a Vivaro-e 1275 kilogrammot képes elvinni, majdnem annyit, mint a Cargo S kétliteres dízelmotoros testvére.

Opel-Vivaro-e

Év Magyar Autója díjak

Nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2021 „legmagyarabb”, illetve a magyar piacon a „legjobb” és „legzöldebb” autója. Összetett szempontrendszer alapján választják ki az adott évben nevezettek (magyarországi gyárakban összeszerelt autók) közül a „legmagyarabb” autót. Ugyancsak meghirdették a Magyar Év Autója 2021 díjat, amelynek birtokosa lesz a zsűri döntése alapján kategóriájában (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a magyar piacon a „legjobb” autó. Továbbá kihirdették az Év Zöldautója 2021 díjat, a zsűri választja ki az adott évben nevezettek közül a „legzöldebb” autót két kategóriában (villanyautók és plug-in hibridek). Kiosztják az Év Beszállítója 2021 díjat, amely a magyarországi gyártóhellyel rendelkező autóipari vállalatok közül a “legmegbízhatóbb” beszállítót jelöli. Az összes nevezett autó közül a közönség szavazata dönti el, hogy melyik modell kapja a Közönségdíj 2021 díjat.

További részletek: www.evmagyarautoja.hu