Sportos modelleket nevezett a Seat

Év Magyar Autója

Három nagyágyút jelölt a Magyar Év Autója 2021 díjra a Seat és a Cupra márkák hazai importőre, a Porsche Hungaria. Van köztük családi szabadidő-autó, üzleti kombi és sport SUV. A Leon, a Tarraco és a Cupra Formentor a saját kategóriájában küzd.

Seat Leon Sportstourer (üzleti autók)

A Martorellben tervezett és gyártott új, negyedik generációs Leon formavilágával új stílust mutatott be a Seat, ami a márka többi modelljén is visszaköszön. Az üzleti kombi egyszerre elegáns és sportos, így továbbra is tipikus Leon marad. A Sportstourer, azaz a kombi változat is visszatér, és még nagyobb helykínálatot ígér. A VW-csoport 60 milliárd dollárból kifejlesztett MQB rendszerére épül az új Leon, annak is az Evo verziójára, ami a belsőégésű motorok mellett az elektromos hajtásrendszer beépítését is lehetővé teszi. A Seat szerint ez eddigi legbiztonságosabb modelljük, amit be is kapcsolnak a hálózatba, azaz képes internetes források alapján tájékozódni a forgalomról, időjárásról vagy akár a hírekről. Motorfronton háromféle benzines van ötféle teljesítménnyel, mindegyik turbós: a háromhengeres, egyliteres TSI 90 vagy 110 lóerős, a másfél literes négyhengeres 130 vagy 150 lóerős (ezek hengerlekapcsolással is rendelkeznek, ami alacsonyabb fogyasztást eredményez), a kétliteres négyhengeres pedig 190 lóerős. Dízelfronton a kétliteres TDI-t kínálja a Seat 115 vagy 150 lóerővel és AdBlue adalékanyaggal.

Seat Tarraco (családi autók)

A nagy családi, hétszemélyes autók között megkerülhetetlen ajánlat a magyar piacon a Tarraco. A VW-konszern egyik legnagyobb szabadidő-autója, 4735 milliméteres hosszával rendkívül tágas utasteret kínál. Akár hét üléssel is szolgálhatja tulajdonosát, ám alapból csak ötüléses. Az utastér a Seatoktól megszokottan egyszerű, ám itt már az új vonalvezetést és megoldásokat láthatjuk. A Tarraco kaphat 10,25 hüvelykes digitális műszeregységet és 8 hüvelykes érintőképernyős multimédiás fejegységet is. Vészfék-asszisztenssel érkezik alapból, amely gyalogost és kerékpárost is felismer, szintén alapáras a vészhívó, az ütközésmegelőző rendszer és a sávtartó is. Rendelhető adaptív tempomat, amely dugóasszisztenssel egészíthető ki, valamint automata fényszóró-kapcsolás is.

Cupra Formentor (sportautók)

A Cupra márka első önálló modellje nevét Mallorca egyik híres hegyéről kapta. Karosszériája kupétetős, elnyújtott fenekű crossover, hasmagassága emelt, formavilága az új Leont idézi, hátul a fényszóróit összekötötték egy LED csíkkal, elöl csinosan formázták. Közel 4,5 méter hosszú és majdnem 1,9 méter széles. Magasan fut és a színvilágát is egyedileg válogatták össze, a Cupra selyemfényű bronzos kiegészítőit láthatjuk rajta, fényezése matt. Két kivitelben is kínálják, nyomatékból 400 Nm áll rendelkezésre, az egyik egy konnektoros hibrid hajtáslánc: 1,4-es turbómotor egy 115 lóerős villanymotorral kiegészítve 245 lóerős rendszerteljesítménnyel. A kétliteres turbómotorral szerelt változat 310 lóerőt sorakoztat fel a hétfokozatú dupla kuplungos automatikus váltó előtt, és összkerékhajtáson keresztül juttatja el az aszfaltig.

Év Magyar Autója díjak

Nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2021 „legmagyarabb”, illetve a magyar piacon a „legjobb” és „legzöldebb” autója. Összetett szempontrendszer alapján választják ki az adott évben nevezettek (magyarországi gyárakban összeszerelt autók) közül a „legmagyarabb” autót. Ugyancsak meghirdették a Magyar Év Autója 2021 díjat, amelynek birtokosa lesz a zsűri döntése alapján kategóriájában (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a magyar piacon a „legjobb” autó. Továbbá kihirdették az Év Zöldautója 2021 díjat, a zsűri választja ki az adott évben nevezettek közül a „legzöldebb” autót két kategóriában (villanyautók és plug-in hibridek). Kiosztják az Év Beszállítója 2021 díjat, amely a magyarországi gyártóhellyel rendelkező autóipari vállalatok közül a “legmegbízhatóbb” beszállítót jelöli. Az összes nevezett autó közül a közönség szavazata dönti el, hogy melyik modell kapja a Közönségdíj 2021 díjat.

További részletek: www.evmagyarautoja.hu