Visszaesett a kereslet

Nőtt a Daimler vesztesége az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

A Kecskeméten Mercedes-Benz-gyárat üzemeltető társaság a június végével záródott három hónapról 1,91 milliárd euró veszteséget jelentett a koronavírus-járvány miatt visszaesett globális kereslet miatt.    A kisbuszokat, buszokat és teherautókat is gyártó vállalat vesztesége a tavalyi második negyedévben 1,24 milliárd euró volt. Akkor elsősorban a Takata japán légzsákok visszahívásával és a folyamatban lévő különböző, részben a dízelbotrány miatti jogi eljárásokkal kapcsolatos egyszeri tételek miatt ért el veszteséget.

A társaság a járvány miatt március 17-én úgy döntött, hogy felfüggeszti a termelést az európai üzemek többségében. A 170 ezer németországi dolgozó 80 százalékát átállították rövidített munkaidőre, és az úgynevezett pénzügyi rugalmasság biztosítására megállapodást kötöttek egy banki konzorciummal egy 12 milliárd eurós hitelkeretről.    A gyártást négy hét szünet után, április 20-án kezdték fokozatosan beindítani, elsőként a társaság székhelye, Stuttgart mellett fekvő Bad Cannstadtban működő motorgyárban indult el a munka, szigorú higiéniai óvintézkedések mellett. A kecskeméti üzemben április 28-tól gyártanak ismét kocsikat.

A cég azt közölte, hogy a második negyedévben 480 ezer 800 darab Mercedes-Benz gyártmányt értékesített, ami 30 százalékkal kevesebb éves összevetésben. A Daimler bevétele a június végével záródott három hónapban 29 százalékkal, 30,2 milliárd euróra csökkent.