56 újabb villanymozdonnyal bővül a hazai flotta

Megkapta a magyarországi hatósági üzembehelyezési engedélyt az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) 56 Siemens Vector villamos mozdonya – közölte a Rail Cargo Hungaria (RCH).

Az 56 mozdony magyarországi közlekedéséhez szükséges vizsgálatokat az ÖBB felkérésére a Rail Cargo Hungaria szervezte és bonyolította le.    A tájékoztatás szerint lezárultak a mozdonyokkal kapcsolatos eddigi legnagyobb volumenű magyarországi hatósági üzembehelyezési eljárások, ezzel az 56 mozdonnyal együtt már több mint 200 Vectron közlekedhet a magyarországi vonalhálózaton.    Ismertették, hogy a rendkívül összetett ellenőrzést az Innovációs és Technológiai Minisztérium és további mintegy féltucat technológiai közreműködő cég zökkenőmentes együttműködésével, 13 hónap alatt sikerült elvégezni.

A csúcstechnológiát képviselő mozdonyok alkalmasak arra, hogy Európában egyedülállóként 20 ország vasúthálózatán közlekedjenek. A kontinensen jelenleg több mint 850 Vectron teljesít szolgálatot – emelte ki a RCH.

Az RCH közölte, a társaság forgalmának 80 százaléka nemzetközi fuvar, ezért kiemelkedő feladat, hogy fejlessze járműparkja interoperabilitását. Az üzembehelyezési folyamattal egy időben megkezdte saját mozdonyvezetői felkészítését is, eddig a társaság 115 szakembere szerzett típusismeretet erre a mozdonyra.

A Vectron mozdonyokkal javul a magyar gabona olaszországi exportfuvarozásának hatékonysága, gazdaságossága, a 2200 tonnás gabonavonatok közlekedtetésében a jellemző szélsőséges domborzati viszonyok miatt esett a választás erre a típusra. Az új vontatójárművek kiemelkedő képességeit a fafuvarozás területén is kamatoztatja a társaság – közölte a Rail Cargo Hungaria.