Hidrogénes megoldásokat kínál a Hyundai

A Hyundai Motor Company megkezdte saját fejlesztésű üzemanyagcellás rendszerének európai szállítását olyan, nem autóipari ügyfelek számára, mint a hidrogén megoldások svájci specialistájának számító GRZ Technologies Ltd. A kezdeményezéssel a Hyundai megerősíti az autóipari és más szegmensekben történő felhasználásra szánt üzemanyagcellás rendszerek fejlesztése és sorozatgyártása terén elért vezető pozícióját.

A Hyundai Motor autóipari gyártóként üzemanyagcellás rendszereket és üzemanyagcellás elektromos gépkocsikat egyaránt forgalmaz. Az üzemanyagcellás rendszer exportálásával a Hyundai egyfelől látványosan demonstrálja, hogy rendelkezik azzal a technológiai kompetenciával és gyártási kapacitással, amellyel hatékonyan támogathatja a környezetbarát energiafelhasználású vállalkozásokat, másfelől közelebb lép azon stratégiájának megvalósításához, hogy az üzemanyagcellát kulcsfontosságú technológiaként alkalmazó, intelligens mobilitási szolgáltatóvá váljék.

A Hyundai Motor üzemanyagcellás rendszere több évtizednyi tapasztalatot sűrít magába. A vállalat 2000-ben mutatta be első üzemanyagcellás gépkocsiját, a Santa Fe FCEV-t. Ezt 2013-ban követte a világ első, sorozatban gyártott FCEV járműve, az ix35, majd 2018-ban a vállalat második generációs üzemanyagcellás szabadidőjárműve, a Nexo. A vállalat a közelmúltban szállította le egy svájci ügyfele által megrendelt Xcient Fuel Cell teherjárművek első tíz példányát. (Az Xcient a világ első sorozatgyártású, hidrogén üzemanyagcellás nehéz haszonjárműve.)

A Hyundai Motor és a GRZ Technologies a tavalyi év végén léptek együttműködésre a hidrogéntároló technológiák terén. A GRZ technológiája a korábbinál öt-tízszer több hidrogén tárolására alkalmas, méghozzá a hagyományos hidrogén tartályok tárolási nyomásánál (200-500 bar) nagyságrendekkel alacsonyabb, 30 bar alatti nyomáson. A várakozások szerint a két vállalat közötti együttműködés révén a technológiát a legkülönfélébb területeken hasznosíthatják a jövőben.

A Hyundai üzemanyagcellás rendszerét felhasználva a vállalat olyan telepített energiaellátó rendszert kíván fejleszteni, amelyet csúcsidőszakokban áramfejlesztésre lehet használni. Az üzemanyagcellás rendszer a Hyundai Nexo fedélzetén alkalmazott technológiára épül.

Ezen kívül a Hyundai megkezdte üzemanyagcellás rendszerének szállítását egy áramfejlesztő berendezések gyártásával foglalkozó, energetikai start-up vállalkozás számára. Az induló vállalkozás a Hyundai rendszerét felhasználva készít hidrogén üzemű mobil generátorokat.