Erre büszkék a győriek – Q3 Sportback teszt

Nem kis szervezés árán sikerült saját szülőhelyén kipróbálni az Év Magyar Autója 2021 díjra jelölt Audi Q3 Sportback modellt. A győri kaland után nem sokkal hosszabb teszten is meghajthattam a Rába-menti város büszkeségét.

Hogy néz ki?

A Q3 Sportback az Audi termékkínálatának első kompakt crossover modellje, amely a TT Coupé és Roadster, valamint a Q3 mellett a negyedik Győrben készülő Audi. 2020-ban végleg kivezették a gyártósorról az A3 limuzint és immár az A3 kabriót is. Az Év Magyar Autója zsűri számára ottjártunkkor Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyári igazgatója részletesen bemutatta a győriek újdonságát, amelyből naponta mintegy 650-670 darabot szerelnek össze – természetesen győri motorokkal.

Vendégségben a zsűri
Vendégségben a zsűri

Az Audi Q3 Sportback 4,50 méter hosszú, 1,84 méter széles és 1,56 méter magas, tengelytávja 2,68 méter. Fordulókörének átmérője 11,8 méter, terepszöge elöl 19,6 fok, hátul 16,7 fok, üres tömege 1535 kilogramm. A hátsó ülések hosszirányban 13 centiméteren sínen mozgathatók, a háttámla három részre osztott, és dőlésük hét fokozatban állítható. A csomagtér térfogata 530-1400 liter (a sima Q3-ban ugyanez 530-1525 liter). Opcióként az Audi elektromos hátsó ajtót is kínál, amelyet lábmozdulattal is lehet nyitni és lezárni.

1

Könnyen összetéveszthető a sima Q3-assal, főleg szemből erős a hasonlóság. Mégis van különbség: a nyolcszögletű hűtőrács a Sportback esetében méhsejtrácsos mintával és alacsonyabbra tett rendszámtáblával kelt dinamikusabb hatást. Az első lökhárító trapéz alakú légbeömlője hátul is visszaköszön az áldiffúzorban. A fényszórók három változatban rendelhetők, köztük mátrix LED-technológiával, amelynél az adaptív távolsági fényszóró a menethelyzethez igazodva, intelligens szabályozással világítja be az utat.

2

Utastere minőségi, a pilótafülke látványos eleme a műszerfalon végig futó – akár színes alcantara is lehet – bevonat. Sötétben kifejezetten látványos megvilágítást kap az beltér, a digitális kijelzők éles képe hasznos információkkal párosul. Ülései jól tartanak, technokrata utastere kellemes. A hangerőszabályzó rossz helyre került, szerencsére a kormányon is van tekerő, hagyományos USB-csatlakozóból csak egy van, a másik csatlakozó USB C típusú. A vezetéstámogatók jól működnek, tolatókameránk nincs, de radar van. Már szériafelszerelésként 10,25 hüvelykes átlójú, digitális kombinált műszeregység jár az autóhoz, amelyet a vezető a multifunkcionális kormányról vezérelhet. A csúcsrendszernél (tesztautónkban ilyen volt) a kijelzések a 12,3 hüvelyk képátjú Audi virtual cockpit felületen jelennek meg, amely számos további funkcióval is rendelkezik. A műszerfal közepén 10,1 hüvelykes átlójú érintő kijelző helyezkedik el, amely az egyes funkciók kiválasztásakor akusztikus visszajelzést ad. A kijelzőt – a márka felső kategóriás modelljeihez hasonlóan – széles, feketén csillogó keret szegélyezi. A klímaberendezés alatta elhelyezkedő kezelőegységével együtt a kijelző ergonomikusan, 10 fokkal a vezető felé van döntve. Hangvezérlése révén a fedélzeti számítógéppel már egyszerűbb párbeszédek is folytathatók (én ezt a diskurzust ismét kihagytam).

11
Tesztel a zsűri

Hogy megy?

A hagyományos benzin-, illetve dízelmotorokkal szerelt változatok mellett immár a hazai kereskedésekben elérhető a díjra jelölt belépő szintű benzines erőforrás (turbós, közvetlen befecskendezéses, részterheléskor két hengert kikapcsol), amely 48 voltos lágy hibrid rendszerrel működik együtt. Ez fékezés során visszanyeri az energiát és az alacsony sebességről való gyorsítás során támogatja a motort. A gyártó szerint akár 0,4 liter üzemanyagot is megtakaríthat 100 kilométerenként. Tény, hogy a vitorlázás révén nagy tempónál is képes szabadon futni az autó, azaz nem fogyaszt benzint. Rendes tesztünkön kiderült, hogy ha takarékosan vezetjük, a sportos sziluettel rendelkező Q3 Sportback 6,8 literes fogyasztással is elporoszkál, de ha rendesen odarúgunk neki, akkor sem fogyaszt többet 8 liternél 100 kilométerenként. Erre bizonyíték, hogy a tesztautó első hatezer kilométere alatt pontosan ennyi fogyasztást rögzített a fedélzeti számítógép. És az autót eddig nem éppen óvatos, megfontolt és takarékos gazdák vezették.

5 10

Az F1-ben használt KERS-szerű önindító-generátor induláskor, mintegy 20 kilométer/óra sebességig segít be a turbólyukba szorult benzinmotornak, de a csomagtartóba rejtett, léghűtéses, 25 wattóra kapacitású akkumulátor nem képes önállóan megmozdítani az autót. Két három fékezéssel visszatölthető, ereje csekély, mintegy 9 kW, azaz 12 lóerő, legnagyobb nyomatéka 50 Nm. A 150 lóerős Audi Q3 Sportback ezzel a motorral álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 9,6 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 204 kilométer/óra.

Milyen vezetni?

Közel hatszáz kilométert tekertem a Q3 Sportback órájába, a legemlékezetesebb élmény mindvégig érett, morgós, fantáziadús motorhangja volt, amely kifejezetten talált a kocsi sportos hangulatával.

9

Az Audi Q3 Sportback szériában sport felfüggesztéssel és progresszív kormányzással rendelkezik, melynek áttételezése a kormányzási szög növekedésével egyre közvetlenebb. A tesztelt változatban szabályozható a csillapítás, ami tovább növeli a dinamizmus és a kényelem közötti tartományt. A vezetési helyzettől, az útviszonyoktól és a személyes preferenciáktól függően hat profilban, beleértve az offroad módot is, változtathatjuk az autó jellemzőit. A motor és a sebességváltó beállításai mellett ez a rendszer befolyásolja az elektronikusan állítható lengéscsillapítók és a kormányzás segédprogramját is. Extrafelszereltségként a lejtmenetasszisztens nyújt támogatást, amely a hat százalékot meghaladó lejtőkön állandóan tartja a vezető által megválasztott sebességet.

A dupla kuplungos S Tronic váltó induláskor lassan reagál a gázadásra, utána viszont hajlamos hamar visszakapcsolni és erőteljesen meglódulni. Az elöl McPherson, hátul oldalankénti négykaros multilink futómű egyébként feszes, kanyargós úton kiválóan lehet vele autózni, a dinamikus menetprogramban a volán közvetlensége állítható.

6 3

Mennyibe kerül?

A kompakt SUV a legmagasabb értékelést, vagyis az öt csillagot érdemelte ki a legfontosabb európai autóipari biztonsági teszt (Euro NCAP) próbája során (hagyományos Q3 változat). Jól vizsgázott mind a felnőtt- és gyermek-utasvédelem, mind a veszélyeztetett úthasználók védelme és a vezetést támogató rendszerek tekintetében. Az utasvédelem terén is példás. Az utascella alapját ugyanis melegen alakított acélból készült alkotóelemek alkotják. Ezeket elsősorban a tűzfal és a hosszanti merevítések átmeneteinél használják, illetve a központi alagútnál, a küszöböknél, az A és a B oszlopoknál, a tetőszerkezetnél, valamint a hátsó hosszanti merevítéseknél. A melegen alakított alkatrészek – amelyek az alacsony súlyt és az extrém szilárdságot garantálják – a karosszéria súlyának 26 százalékát teszik ki. Alkalmazásuk kitűnő alapot biztosít a kiemelkedő ütközési biztonság és a merevség szempontjából.

8

Attól, hogy hazánkban gyártják még nem olcsóbb az Audi Q3, alapára kevéssel, de meghaladja a 11 millió forintot, a hibrid változat alapára 12 milliótól indul, a tesztelt modell pedig 16 millió forintnál is drágább volt.

Kép és szöveg: Biró Csongor