Kapkodják az új kocsikat a kínaiak

új autót, Kína, Kínában
Októberben már a hetedik egymást követő hónapban nőttek éves bázison a járműeladások Kínában a járvány miatt tavasszal bekövetkezett visszaesés után.

Októberben 12,5 százalékkal 2,57 millióra nőttek a járműeladások Kínában az egy évvel korábbihoz képest a kínai autógyártók szövetsége, a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) adatai alapján. Kína a világ legnagyobb autópiaca és a járvány utáni forgalomnövekedésben is világelső.     A személygépkocsi eladások 9 százalékkal nőttek, ezen belül egyes autógyárak, mint például a Toyota kétszámjegyű növekedést értek el. A haszongépjárművek értékesítése pedig 30 százalékkal emelkedett.

Az alternatív meghajtással rendelkező NEV (new energy vehicles) kategóriában 105 százalékkal 160 ezerre nőttek az eladások októberben. A NEV kategória foglalja magában a teljesen elektromos hajtás mellett a többi, a fosszilis energiahordozókhoz képest alternatív hajtáslánccal rendelkező, így a plug-in hibrid és a hidrogén üzemanyagcellás járműveket is.

A kínai autópiacon az őszi “arany szeptember, ezüst október” időszakban szezonálisan magas az értékesítési volumen.     A kínai gazdaság is lendületesen bővül, a harmadik negyedévben 4,9 százalékos volt a GDP-növekedés az előző negyedévi 3,2 százalék után.