A győri Audi felkészül az új generációs villanymotorok gyártására

Az Audi Hungaria már javában készül az új elektromos motorgeneráció gyártására. A jövőben, Győrben készülnek az elektromos meghajtások a konszern tisztán elektromos modelljeihez, amelyek a Porschéval közösen kifejlesztett prémium elektromos platformra (Premium Platform Electric – PPE) épülnek. Az új motorgeneráció számára  egy teljesen új gyártóterületet alakítanak ki a motorgyártásban. Már számos gyártóberendezést és a gyártósort telepítettek a jövőbeni sorozatgyártáshoz.

„Nagyon örülünk, hogy egy újabb, meghatározó mérföldkőhöz érkezünk a motorgyártásban. A világ legnagyobb motorgyáraként számos hatékony belső égésű motor gyártása mellett az Audi-konszern elektromobilitási stratégiájának jegyében aktívan alakítjuk az elektromobilitás új korszakát. Ezáltal megalapozzuk vállalatunk jövőjét, biztosítjuk a munkahelyeket és tovább írjuk a vállalat sikertörténetét“, mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Az új motorok gyártásához egy meglévő gyártócsarnokban alakítanak ki egy 15 000 négyzetméteres területet. A PPE-motorok jövőbeni gyártása a státor- és váltókomponens-gyártásból, valamint a meghajtások összeszerelési tevékenységéből tevődik össze. A gyártóberendezések túlnyomó részét már telepítették, jelenleg az előszéria-gyártás előkészületei folynak. A projekt a jövőbeni háromműszakos gyártási modellnek köszönhetően közel 700 munkatárs munkahelyét biztosítja.

„Az Audi Hungariánál az elektromos meghajtásokhoz kapcsolódó fejlesztési tevékenységet is végzünk, valamint 2018 óta sorozatgyártásban gyártjuk az elektromos motorokat. Ennek köszönhetően csapatunk nagy szaktudással és kulcsfontosságú tapasztalatokkal rendelkezik a nagy precizitású, részletekbe menő gyártótevékenységekben. Ezek a kompetenciák ideális keretfeltételeket teremtenek az új elektromos motorgeneráció gyártásához. A Volkswagen-konszern világszintű termelési hálózatának meghatározó tagjaként csakúgy, mint a győri motorgyártásunk elmúlt 28 éves sikertörténete során, a jövőben továbbra is kiváló minőségű termékekkel szolgáljuk ki vevőinket“, fűzte hozzá Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja.

audi_hungaria_vr

Az új gyártóterület megtervezésének egyik különlegessége volt, hogy az Audi Hungariánál először vetettek be VR-szemüveget egy gyártósor megtervezéséhez.  Az újfajta 3D-képfeldolgozási technológiának köszönhetően a mérnökök még jobban tudják megtervezni és felépíteni a gyártási folyamatot. Ezáltal egy hatékonyabban működő gyártóterület és ergonomikusabb munkahelyek alakíthatók ki.

Az Audi Hungariánál 2018-ban, a márka első teljesen elektromos modellje, az Audi e-tron számára készülő elektromos meghajtások gyártásával indult az e-motorgyártás. Azóta összesen 187 163 elektromos meghajtás készült Győrben.