704 ezer forintot keresnek átlagban a logisztikai szakemberek

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) kilenc éve követi nyomon az ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók fizetéseit. A logisztikai és beszerzési területen dolgozók az előző évekhez hasonlóan a magyar átlagnál magasabb fizetést vittek haza a tavalyi év végén.

Budapesten és Pest megyében a fizetések a korábbi évekhez hasonlóan most is magasabbak az országos átlagnál, azonban a különbség a korábbi évekhez képest csökkent (3%) és az is látszik, hogy a nagyvállalatoknál dolgozók 8 százalékkal magasabb átlagos fizetésre számíthatnak, mint a kkv-knál dolgozó társaik. A logisztikus szakemberek átlagkeresetét azonban nagyban befolyásolja végzettségük, beosztásuk és munkahelyük iparági tevékenysége is.

Az MLBKT fizetésfelémérése alapján az ellátási-lánc szakemberek 2020-ban átlagban bruttó 704 ezer forintot kerestek havonta, a felmérést kitöltők fele átlagban legalább 633 forintos fizetésről számolt be. A beosztottak átlagos bruttó keresete 492 ezer forint, a vezetőké ennek a duplája. A válaszadók 66 százaléka férfi, 34 százaléka volt nő. Míg a nőknél a legjövedelmezőbb iparágak sorrendben a vegyi- és gyógyszeripar, a járműgyártás és a szállítás, raktározás voltak, addig a férfiaknál a harmadik az élelmiszeripar.