A hidrogéntechnológiát szorgalmazzák

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egyetért a piaci szereplők hidrogéntechnológiát érintő innovatív elképzeléseivel és kiemelt figyelmet fordít a hidrogéntechnológia terjedését ösztönző szabályozási környezet kialakítására – fejtette ki a hatóság közleményében Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

A közleményben felidézték, hogy 94 földgázipari vállalat és iparági szervezet írt nyílt levelet Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének, amelyben a hidrogéntechnológiában rejlő lehetőségek további kiaknázását szorgalmazzák.    A levélben az iparági szereplők – köztük jelentős magyar energetikai vállalatok – hangsúlyozzák, hogy továbbra is elkötelezettek az EU által kitűzött klímacélok megvalósítása iránt, amelyek 2050-re a teljes karbonsemlegességet irányozzák elő. A levélírók az uniós hidrogén stratégiában megfogalmazott elképzelésekkel egyetértve szorgalmazzák az újonnan kiépítendő, tiszta hidrogén hálózatok fejlesztésének fontosságát, és az olyan kisebb infrastruktúra-átalakításokat is, amelyek lehetővé teszik a földgáz-hidrogén keverékek betáplálását és szállítását. Rámutatnak, hogy a hidrogénbekeverés lehetőségével az üvegházhatást okozó gázkibocsátások további csökkentését lehet elérni; az eljárás hozzájárul a hidrogéntermelő kapacitások felfuttatásához, és a szektor-összekapcsolás révén a rendszerek kiegyensúlyozásához.

Ságvári Pál felhívta a figyelmet, hogy a transzeurópai energiainfrastruktúra iránymutatásairól szóló rendelet (TEN-E) felülvizsgálati javaslatára vonatkozó közös európai szabályozó hatósági állásfoglalásba a MEKH kezdeményezésére került bele az a fontos pont, hogy az okos földgázhálózatok tervezésénél a hidrogénbekeverés lehetőségét is érdemes figyelembe venni.

A MEKH közleménye szerint a hidrogéntechnológia kiemelten innovatív terület, amely a jövőben nagymértékben átalakíthatja az energiaszektort. A ma működő lineáris energiagazdaságot néhány éven belül felváltja a körforgásos modell, amely az ágazatok összekapcsolásával lehetővé teszi az energiaszektor egészének optimalizálását. A hidrogéntechnológia elterjedése a villamosenergia- és a földgázszektor integrációjának egyik fontos eszköze, amely megoldást nyújt az energiaátalakításra.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a MEKH minden innovatív kezdeményezést támogat, amely a fenntarthatóság, a zöld technológiák terjedésének irányába mutat. A hidrogéntechnológia megoldásai kifejezetten a környezetbarát villamos-energiatermelés és közlekedés területén használhatók – tette hozzá.

A hidrogéntechnológia bevezetésének kérdéseit hangsúlyosan kezeli Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve is, amely a megújuló energia felhasználásával előállított hidrogénre alternatív erőforrásként tekint, ami jelentős szerephez juthat a megújuló villamosenergia-termelés integrálásában, a hazai ellátásbiztonság erősítésében és a dekarbonizációs célok elérésében.

Ságvári Pál jelezte, hogy Magyarország a stratégia mentén pilot projektet is indított, a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti tárolójánál egy 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszer és hidrogéngáz-előkészítő épül, ahol valós körülmények között vizsgálható a technológia.