Hibamentes gyártás mesterséges intelligenciával

A Bosch Mesterséges Intelligencia Központja (BCAI) egy olyan MI-alapú rendszert fejlesztett, amely a gyártási folyamat során már korai fázisban észleli az anomáliákat és a rendellenes működést. Így megbízhatóan csökkenti a gyártási hibákat, és javítja a termékek minőségét.

„Mesterséges intelligenciával a gyárak hatékonyabban működnek és környezetvédelmi szempontból is jobb eredményeket érnek el. A termékek pedig még jobbak lesznek. Az új MI-megoldásunkkal többmillió eurót takarítunk meg.” – mondta Michael Bolle, a Bosch digitális és technológiai igazgatója a Bosch digitális „AI CON” konferenciáján. Azokban a gyárakban, ahol tesztüzemben már használják az MI-megoldást, évente egy- és kétmillió euró közötti összeget takarítanak meg. A hildesheimi üzem például MI segítségével javította a belső folyamatokat. Ennek eredményeképpen a gépsorok ciklusidői 15 százalékkal csökkentek.

964_a-bosch-mesterseges-intelligenciaval-teszi-hibamentesse-a-gyartast_h720

Az MI jótékony hatását tanulmányok is megerősítették, eszerint a gazdaság különösen sokat profitálhatna abból, ha a mesterséges intelligenciát széles körben alkalmaznák Németországban. A legnagyobb költségmegtakarítási potenciál – több mint 50 százalék (182 milliárd euró) – a mesterséges intelligencia által támogatott gyártásban rejlik. A Bosch 2021-ben világszerte bevezeti a BCAI által fejlesztett mesterséges intelligencia megoldást, elsőként mintegy 50 hajtásláncgyártó üzemében, összesen több mint 800 gyártósort csatlakoztatva az MI-hez. Ennek eredményeként az elemző platform minden nap több mint egymilliárd adatüzenetet tárol majd. A tervek szerint a Bosch az MI-megoldást később az összes gyárában bevezeti. A vállalat a tapasztalatokat és a műszaki szaktudását is beépíti a gyártáshoz használt új MI-technológia fejlesztésébe.