Rekordmértékben nő a termelés

Hat hónap óta először nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye márciusban, mivel a gyárakban az utóbbi 23 év legerősebb ütemével emelkedett a termelés, ellensúlyozva a szolgáltatási ágazat gyengeségét – ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe a felmérések kezdete, 1997 júniusa óta a legmagasabb értékre, 62,4 pontra emelkedett az előző havi 57,9 pontról. Elemzők enyhe csökkenésre, 57,7 pontra számítottak.
Az index tavaly július óta áll folyamatosan a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett.     A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe héthavi csúcsra, 48,8 pontra kúszott fel a februári 45,7 pontról. Elemzők enyhe emelkedésre, 46,0 pontra számítottak.    A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI nyolchavi csúcsra, 52,5 pontra ugrott márciusban az előző havi 48,8 pontról, ami ugyancsak meghaladja az elemzők által várt 49,1 pontot.    Az áprilisi végleges számok azonban alacsonyabbak lehetnek, mivel Európa jelentős részén a koronavírus-járvány harmadik hullámának felerősödése miatt újra szigorú korlátozásokat léptettek életbe, ráadásul az oltási kampány lassan halad.

Romlottak a kilátások, ahogy növekednek a fertőzési ráták és új korlátozásokat rendeltek el – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy a szolgáltatási szektor maradt az euróövezet gyenge pontja, jóllehet teljesítményének visszaesése mérséklődött, mivel a vállalatok profitáltak a feldolgozóipar fellendüléséből, és az ügyfelek alkalmazkodtak a helyzethez a világjárvány idején.

Az euróövezeti feldolgozóipart Németország kiemelkedő teljesítménye hajtotta. A német gyárakban rekordmértékben emelkedett a termelés, Franciaországban pedig 2018 januárja óta nem tapasztalt mértékben nőtt a termelés.

A rendelésállomány erős növekedésének közepette a vállalatok továbbra is derűlátóan ítélik meg a jövőt, mert abban bíznak, hogy gyorsulni fog az oltási kampány, és ez lehetővé teszi, hogy az élet nagyjából visszatérjen a normális kerékvágásba. A jövőbeni várakozásokat tükröző index azonban kissé csökkent, a februári, hároméves csúcsot jelentő 67,0 pontról 66,8 pontra mérséklődött.

Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 37 havi csúcsra, 56,8 pontra nőtt a februári 51,1 pontról, miközben elemzők csak 51,6 pontra számítottak. A szolgáltatóipari BMI 45,7 pontról 50,8 pontra, héthavi csúcsra ugrott, míg a feldolgozóipari 60,7 pontról 66,6 pontra, 1996 áprilisa, az adatok gyűjtésének kezdete óta a legmagasabb szintre emelkedett.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 49,5 pontra kúszott fel a februári 47 pontról, így jócskán felülmúlja az elemzők által várt 47,2 pontot. A szolgáltatóipari BMI 45,6 pontról 47,8 pontra nőtt, míg a feldolgozóipari 56,1 pontról 58,8 pontra emelkedett márciusban.