Akadozik az amerikai autóipar

gyáripari, kisteherautó, amerikai autóipar
A vártnál erősebb ütemben nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban májusban, miután meglódult az autógyártás, de a nyersanyag- és munkaerőhiány továbbra is visszafogja a feldolgozóipart. Az amerikai autóipar csiphiány miatt akadozik.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben az áprilisi 0,1 százalékos növekedés után. Elemzők szerényebb ütemre, 0,6 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak.    A feldolgozóipar termelése az előző havi 0,1 százalékos visszaesés után 0,9 százalékkal nőtt májusban, meghaladva a 0,6 százalékos elemzői várakozásokat.    A feldolgozóipar az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le. Növekedését a masszív kormányzati támogatás, az alacsony kamatok és az áruk iránti erős fogyasztói kereslet hajtja, bár a jelentősen javuló közegészségügyi helyzetben a fogyasztói kiadások kezdenek ismét eltolódni a szolgáltatások felé.     A gazdaság újraindulásával párhuzamosan azonban a kereslet fellendülése nyersanyaghiányhoz vezetett, ráadásul a koronavírus-járvány miatt a munkások egy része otthon maradt, ami tovább növelte a kínálati korlátokat.

Az amerikai autóipar a félvezetők globális hiányától szenved, és emiatt több vállalat is visszafogta a termelést. A Hyundai Motor amerikai leányvállalata közölte, hogy csiphiány miatt egy hétre felfüggeszti a termelést az alabamai Montgomery üzemében, és további intézkedéseket tesz a termelés optimalizálásának érdekében.     Májusban az amerikai autóipar termelése 6,7 százalékkal nőtt, míg az előző hónapban 4,3 százalékkal esett vissza. Az autóipart nem számolva 0,5 százalékkal csökkent havi szinten a feldolgozóipari termelés.

Tavaly májushoz képest 16,3 százalékkal nőtt az ipari termelés, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti hónap, a tavaly február szintjétől még így is 1,4 százalékkal maradt el. A feldolgozóipar teljesítménye 18,3 százalékkal, a közműveké 3,6 százalékkal, a bányaiparé 16,5 százalékkal emelkedett.    Az ipari termelés 2020-ban 7,0 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal, 2018-ban 3,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Májusban az ipari kapacitások kihasználtsága 0,6 százalékponttal, 75,2 százalékra emelkedett, de így is 4,4 százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól. Szakértők gyengébb adattal, 75,1 százalékkal számoltak.
A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.