Bridgestone Tatabánya: 35 millió gumiabroncs

Bridgestone
Az üzemben eddig legyártott abroncsokból az összes magyar sofőr kétszer tudna gumit cseréltetni, sőt még mindig maradna plusz egy teljes szett minden budapesti autósra. A KSH adatai alapján erre lenne elég a 35 millió gumiabroncs. A Bridgestone Tatabánya megalapítása óta folyamatosan növeli kapacitását: mostanra képes akár évi 6,5 millió abroncsot kigördíteni az ipari parkból.

A tatabányai gyárban, mely az Bridgestone EMIA-csoport egyik legmodernebb létesítménye, elsősorban prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű, személyautó- és terepjáró-abroncsok készülnek 230 féle méretben. Az üzem a legújabb fejlesztéseket használva évről-évre növelte hatékonyságát. Először 2017-ben bővítették ki 85 milliárd forintos beruházással, ezzel megkétszerezték az alapterületet – így az addig évi 1,8 millióról akkor 3,6 millió abroncsra növelték a gyártókapacitást. Majd 2019-ben egy újabb beruházás következtében a teljes gyártás átalakult: a hazai üzem ekkorra több mint 60 százalékban használt már digitalizált megoldásokat. A mesterséges intelligencia alapú examation például minden abroncsról adatot gyűjt, tárol és elemez, ezáltal többek között kiemelkedően egyenletes minőséget biztosít.

Az Audi, BMW, Mercedes és Volkswagen gyári beszállítójaként is ismert Bridgestone Tatabánya a digitális átállás során nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy az eszközpark mellett a kollégák is naprakészek legyenek, ezért informatikai képzésekkel támogatják a termelésben dolgozó munkatársakat. Az általuk használt „okos alapanyag” technológia segítségével a gyár szakemberei akár online is követhetik, illetve irányíthatják az előkészített alapanyagok és félkész termékek útját a gyáron belül.

– A Bridgestone folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel tovább csökkentheti tevékenységeinek környezeti hatásait, illetve javíthatja a folyamatok energiahatékonyságát. Cél, hogy 2030-ra szén-dioxid-kibocsátását a felére csökkentse, 2050-re pedig teljes anyagfelhasználását fenntartható forrásból fedezze. A vállalat valamennyi európai gumiabroncs-gyára kizárólag zöld villamos energiából táplálkozik, a tatabányai egység pedig már 2020 márciusa óta megújuló energiaforrásokból fedezi villamos energia szükségletének 100 százalékát – jelentette ki Topolcsik Melinda, a vállalat vezetője.

1 Comment on Bridgestone Tatabánya: 35 millió gumiabroncs

  1. És ezzel még nincs vége….
    tovább folytatódik a gumi gyártása Tatabányán…
    hajrá…
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.