Együttműködik a Toyota, a Hino és az Isuzu

A Woven Alpha (a Toyota jövőtechnológiáinak fejlesztéséért felelős leányvállalata), az Isuzu (amelyben a Toyota 5 százalékos tulajdonrésszel bír) és a Hino (a Toyota teherautó és buszgyártással foglalkozó leányvállalata) a jövőben együttműködik az úgynevezett automatizált térképezési platform (AMP) közös fejlesztése, népszerűsítése és használata területén. Az együttműködés célja a vezetéstámogató rendszerek és az ezekre épülő biztonságos önvezetés pontosabb működésének elősegítése.

A Toyota leányvállalataként működő Wowen Alpha, az Isuzu és a Hino megállapodást kötött a Wowen Alpha által kifejlesztett automatizált térképezési platform közös fejlesztési és hasznosítási lehetőségeinek kutatásáról. Az AMP úgynevezett „tömeges együttműködéssel” fejlesztett szoftver, amely nagyfelbontású (HD) térképek kidolgozása és népszerűsítése céljából jött létre. Az ilyen térképek kulcsfontosságúak az önvezetés és az autonóm járművek közlekedésének biztonságossá tételéhez. Az AMP nagypontosságú térképei flottainformációk alapján készülnek, fejlett műholdas képalkotási technikákkal. A térképek több, nagy adatsűrűségű rétegből épülnek fel, az adatállományok olyan információkat tartalmaznak, mint például az útjelzések, a közlekedési lámpák, a sávok, az út ívei, és a domborzati viszonyok. Ezek alapján egy-egy útszakasz minden fontos paramétere pontosan megadható, meghatározható és folyamatosan frissíthető is.

A Woven Alpha fejlesztőinek szándéka szerint az AMP hamarosan a világ legpontosabb úthálózati térképévé fejlődik, pontossága elegendő lesz ahhoz, hogy segítse az önvezető járművek biztonságos közlekedését. Az automatizált fuvarozás fejlesztésének fontos lépéseként az Isuzu és a Hino megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy könnyű haszonjárműveik fejlett vezetőasszisztens rendszereiben az AMP térképeit használja. A kezdeményezés célja a biztonságos önvezetés és a vezetői asszisztensrendszerek népszerűsítése a Toyota, a Hino és az Isuzu által létrehozott szövetség révén, amely kifejezetten a hálózatba kapcsolt, autonóm, megosztott és elektrifikált közlekedési módok fejlesztésre alakult.