Ford Kuga teszt: hibrid, ami jó

hibrid Kuga
Újabb hajtáslánccal érhető el a megújult Kuga, a lágy dízel- és a benzines konnektoros hibrid mellett a szabadidő-autó a Toyota full hibrid hajtásával is elérhető. Vignale felszereltséggel tettük próbára.

Hogy néz ki?

Ha a Ford Kugára nézek, két autó jut az eszembe: a Ford Focus és a Porsche Cayenne. A kettő közül persze a Focus áll közelebb hozzá. Elődjéhez képest az új Kuga hossza 89 milliméterrel 4614 milliméterre, szélessége 44 milliméterrel 1883 milliméterre nőtt, magassága 6 milliméterrel 1677 milliméterre csökkent, tengelytávolsága változatlanul 2710 milliméter. Isteni az ajtókon az élvédő, kezdetben nem tudtam, mi zörög úgy nyitáskor és záráskor (automatikusan előugrik, majd elbújik), de aztán fényezést mentett. Minden autóban kötelezővé tenném.

kuga4

Tesztautóm ugyan Vignale felszereltséget kapott, de nem estem pofára tőle, a műanyagok és a bőrök átlagosak, az utastér hangulata a késő kilencvenes éveket idézi. Szerencsére nem túl digitalizált a középkonzol, a klíma és a legfontosabb funkciók külön, hagyományos gombokkal és tekerőkkel vezérelhetők. A műszerfali kijelző túl sok információt közöl, ahogy a kormányra is több gomb került a kelleténél. A Vignale életérzésből hátulra más nem jut csak, kopogós, kemény műanyag – a kényelem rendben van, bőséges a hely akár három utasnak is.

A hibrid Kuga hosszú utakon is pihentető, nyugodt autó, ebben közrejátszik a kiváló minőségben megszólaló B&O hifi.

Hogy megy?

A Kuga Hybrid 1,1 kWh teljesítményű akkumulátorát automatikusan tölti a benzinmotor, de lassítás és fékezés közben is visszatölt. Az akkuban tárolt áram egy elektromotort hajt, ami növeli az autó teljesítményét, csökkenti a benzinmotor üzemanyag-fogyasztását, vagy adott esetben, rövid ideig tisztán elektromos hajtással mozgatja az autót. A Kuga Hybrid a pillanatnyi vezetési helyzet alapján észrevétlenül, automatikusan vált a hajtási módok között.

kuga3

A 60 cellás, 1,1 kWh teljesítményű akkumulátorcsomag folyadékhűtésű, így nincs szükség külön ventilátorra, ezért tovább csökkent az utastér zajszintje. Az optimális hűtésnek köszönhetően az akkumulátor-cellák közel kerülhettek egymáshoz, vagyis kevesebb helyet foglalnak el; ennek is köszönhető az első üléssor több mint 1 méteres fejtere és az első ülések mögött kialakítható, síkpadlós, akár 1481 literes csomagtér. Előre tolt ülésekkel sem kicsi a csomagtartó, 411 literes, de ha hátrébb toljuk, 581 liternyi űrrel számolhatunk.

kuga8

A Toyota 2,5 literes szívó, Atkinson ciklusú benzinmotorja itt 152 lóerős, az eCVT bolygóműben két villanymotor is dolgozik egyszerre – amíg egyik hajt, a másik a benzinest indítja vagy éppen áramot termel az akkumulátorba -, a teljesítménymegosztó váltómű szimulált fokozatváltási funkciót is kínál. Ezt a technológiát arra fejlesztették ki, hogy az élvezetesebb vezetési élmény érdekében leutánozza a hagyományos automata sebességváltókból ismerős váltásokat. Megmondom őszintén, ebből semmit nem éreztem, és valószínűleg ez jó.

Milyen vezetni?

A hibrid Kuga elöl MacPherson, hátul multilink futóműve kemény, autópályán nagyon jól viselkedik – de ott ez a minimum -, kátyúkon, csatornafedeleken viszont nagyot üt. Kormányzása élénk, kanyarogni vele örömteli a Mátrában – feltéve, ha kikapcsoljuk az idegesítő sáv(közép)tartó berendezést. A tekerős irányváltót szokni kell, van L fokozat is.

kuga5

Teljes csendben indul el a hibrid Kuga, álló helyzetből az elektromotor kezdi gyorsítani az autót. A hajtó villanymotor legnagyobb teljesítménye 125 lóerő, a hibrid hajtáslánc együttes teljesítménye 190 lóerő. A kocsi álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 9,1 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége alulról súrolja a 200 kilométer/órát. A kocsival akár 1600 kilogrammos utánfutó is vontatható.

kuga6_autopalya

Fogyasztás tekintetében nagyon jól teljesített a hibrid Kuga. A szabadidő-autó Budapest-Miskolctapolca útvonalon az M3-ason végig 130 kilométer/óra sebességgel hajtva- csomagok és utasok nélkül – 6,9 liter benzint fogyasztott 100 kilométerenként. A bemutató után néhány napig csak városban és országúton használtam az autót, a fogyasztás 5 literre alakult 100 kilométerenként. A közel 700 kilométeres teszt átlaga 6 liter/100 kilométerre jött ki.

kuga10 kuga11

Mennyiben kerül?

A Kuga kezdőára 150 lóerős benzinmotorral 9,345 millió forint, a hibrid változat alapára 11,445 millió forint. A tesztelt Vignale modell csúcsfelszereltséggel 12,95 millió forintba kerül. Jó hír, hogy akár összkerék-meghajtással is rendelhető.

kuga9 kuga7 kuga2 kuga1

Kép és szöveg: Biró Csongor