Önfertőtlenítő padló nyert innovációs díjat

Graboplast
A Graboplast Padlógyártó Zrt. az általa kifejlesztett különleges önfertőtlenítő padlóburkolatával nyerte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Innovációs Díját a 29. Innovációs Nagydíj Pályázaton.

A győri Graboplast világújdonsága az első olyan önfertőtlenítő padlóburkolat, amely vegyszerek használata nélkül tünteti el a kórokozókat. Az innovatív bevonat kettős védelmi rendszere – nanoezüst- és titándioxid-részecskék – szórt fényben aktivizálódik, hogy lebontsa a szerves szennyező anyagokat – magyarázták.

A pályázatot 2020-ban a Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával hirdette meg; idén összesen 9 különböző innovációs díjat ítélt oda a 24-tagú bírálóbizottság a tavalyi év legkiemelkedőbb hazai innovációinak elismerésére.     Pakucs János, a Magyar Innovációs Nagydíj rendszer alapítója és jelenleg is szervezője a közlemény szerint kijelentette: a vállalati innovációs tevékenység a múlt évben jelentősen, közel 50 százalékkal növekedett, ami döntően a hazai innovációs irányítórendszer átalakításának, kormányzati szintre emelésének és az állami kutatási-fejlesztési források jelentős növekedésének eredménye.