Izraeli startupba fektet be a Continental

Feelit
A Continental kisebbségi részesedést szerzett az Ipar 4.0-s Feelit startupban, melynek központja Izraelben, Tel-Avivban található. A vállalatok abban állapodtak meg, hogy nem teszik közzé a részesedés összegét.

A Feelit csúcsminőségű prediktív karbantartási megoldásokat kínál különféle ipari berendezésekhez és gépekhez saját hardveres érzékelőik és dedikált algoritmusaik segítségével. A startup olyan strukturális érzékelési technológiát fejlesztett ki, amely akár ötvenszer érzékenyebb, mint a jelenleg szabványos piaci alkalmazások. A Feelit nyomtatott, nanoanyag-alapú, teljesen integrált érzékelőket és felhőalapú elemzéseket alkalmaz ahhoz, hogy élő és távoli visszajelzést tegyen lehetővé a berendezések szerkezeti és teljesítménybeli változásairól. Az érzékelők integrálhatók például az elektromos járművek akkumulátorhűtő-rendszereibe az akkumulátor élettartamának és hatótávolságának optimalizálása érdekében. A Continental további lehetőségeket lát az élelmiszeriparban alkalmazott tömlői távoli állapotfigyelésére és prediktív karbantartására, a biztonsági követelményeknek megfelelő hidraulikus és energetikai megoldásokra, valamint a gyártás be nem tervezett és költséges leállásának elkerülésére.

„A beruházás tovább építi a digitalizálás felé vezető utunkat, és számos stratégiai előnnyel is szolgál. Az érzékelők az új és meglévő termékcsaládokba való integrálása támogatja a gumin túlmutató okos és fenntartható megoldások felé irányuló folyamatos átalakulásunkat. Az olyan termékek, mint a tömlők, érzékeny detektorokká válnak, és valós idejű információkat nyújtanak állapotukról” – magyarázta Philip Nelles, a Continental igazgatótanácsának tagja, valamint az iparközpontú üzleti terület, a ContiTech vezetője. Ez a technológia segít meghosszabbítani az elektromos járművek akkumulátorainak hatótávolságát és élettartamát, miközben előre jelzi a karbantartás szükségességét és növeli a biztonságot a gyártási környezetben.

A 2017-ben alapított Feelit egy rendkívül érzékeny, rugalmas, nyomtatott nanoanyagból készült érzékelőt fejlesztett ki, amely statikus és forgó gépalkatrészekhez rögzíthető, beleértve a lapos és lekerekített felületeket is. Ez az érzékelő rendkívül nagy felbontásban méri a terhelést, valamint egyéb paramétereket is figyel, például a hőmérsékletet, a vibrációt és a nyomást.

A mechanikus eszközök szerkezeti változásainak valós idejű távérzékelésére szolgáló ipari IoT platformon alapuló rendszer egyfajta „elektronikus bőrként” szolgál, amely időben jelzést küld, ha kritikus szerkezeti és működési rendellenességeket észlel. A jelenlegi szabványos piaci alkalmazásoknál akár ötvenszer érzékenyebb technológia távoli állapotfigyelést és az ipari eszközök, például szelepek, csövek és szivattyúk prediktív karbantartását teszi lehetővé, valamint megakadályozza a berendezések be nem tervezett és költséges leállítását.

„A Feelit egy technológia-orientált startup, amely számos iparág számára releváns értékajánlattal rendelkezik. Annak érdekében, hogy egyszerre több összetevő is kiforrott és differenciált megoldást kaphasson, arra törekszünk, hogy az ezeken a területeken már bizonyított technológiai éllovasokkal folytassunk együttműködéseket a kereskedelmi forgalomba hozatal meggyorsításának céljával. Ennek megfelelően nagy örömmel tölt el minket, hogy támogatóként, partnerként és befektetőként sikerült megnyernünk a Continentalt, amely operatív és ipari szakértelmet nyújt számunkra. Együtt tesztelhetjük és fejleszthetjük innovatív érzékelőinket és felhőalapú elemző szoftvereinket számos ipari és autóipari alkalmazás során. Jelenleg a különféle alkalmazásokhoz használható, technológiai szempontból vezető termékeink, az érzékelő megoldásaink továbbfejlesztésére összpontosítunk” – mondta Gady Konvalina, a Feelit vezérigazgatója és társalapítója.

A kifinomult hőkezelés növeli az elektromos járművek akkumulátorainak élettartamát és hatótávolságát

Az elektromos járművek akkumulátorai 20°C és 40°C közötti hőmérsékleten működnek a leghatékonyabban. Ez a hőmérsékleti tartomány meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát és hatótávolságát, ezért az egységeket a külső hőmérséklet függvényében hűteni, vagy fűteni kell. A külső érzékelőket utólag be lehet szerelni a tömlővezeték-rendszerekbe az akkumulátorvezérlő rendszerek hőmérsékletének mérése érdekében olaj, hűtőfolyadék vagy hűtőközeg segítségével. Minél jobb pozícióba kerül a rugalmas érzékelő, annál jobb a hőmérséklet szabályozása annak biztosítása érdekében, hogy az olyan egységek, mint az elektromos autók teljesítményelektronikája, ne melegedjenek túl, az akkumulátorok meg tudják érni maximális élettartamukat, és az utasoknak ne kelljen lemondaniuk a megszokott kényelmi szintről.

A befektetést a Continental dedikált vállalati kockázati tőke egysége kezdeményezte, amelyet 2018-ban hoztak létre azzal a céllal, hogy hatékonyan ki tudják használni az innovációt, és gyorsabban kiaknázhassák az új lehetőségeket, ezáltal több iparágban is vezető pozíciót szerezhessenek az átalakulást érintően.  A kockázati tőkeegység újonnan alakult technológiai vállalatokba fektet be tőkét, és így közvetlen hozzáférést biztosít az új technológiákhoz, üzleti ötletekhez és a startup ökoszisztémához.