Robotgyártót vesz az ABB

AMR
Az ABB bejelentette, hogy megvásárolja az autonóm mobil robotok gyártása terén globális vezető szerepet betöltő ASTI Mobile Robotics Groupot (ASTI), amely applikációival széles termékválasztékot kínál a főbb robotikai alkalmazások terén. Az akvizíció eredményeként bővül az ABB robotikai és automatizálási kínálata, és az egyetlen olyan vállalat lesz, amely teljes körű portfóliót kínál a rugalmas automatizálási rendszerek következő generációjához.

A felek az ABB növekedési stratégiájában fontos akvizíciót július 19-én írták alá. A tranzakció várhatóan 2021-ben, a nyár közepén zárul. A két fél abban állapodott meg, hogy a vételi árat nem teszik közzé. Az ASTI-t 1982-ben alapították, központja a spanyolországi Burgos városában található. Az ASTI Spanyolországban, Franciaországban és Németországban mintegy 300 főt foglalkoztat. Többségi részvényese Veronica Pascual Boé, aki a vezérigazgatói posztot is betölti. A további részvényesek között található a Keensight Capital befektetési alap is, amely az európai, növekvő piacokra fókuszál.  Napjainkban az ASTI Európa egyik legnagyobb, telepített AMR robotokból álló flottáját támogatja, és 20 országban rendelkezik széles vevőkörrel az autógyártásban, a logisztikában, az élelmiszer- és italgyártásban, valamint a gyógyszergyártásban.  A vállalat 2015 óta közel 30 százalékos éves növekedését tudott felmutatni, 2021-re tervezett árbevétele közel 50 millió dollár.

Az akvizíció nyomán az ABB lesz az egyetlen vállalat, amely az AMR-ek, a robotok és a gépautomatizálási megoldások teljes palettáját tudja kínálni a gyártástól, a logisztikán át, a felhasználási pontig. Az AMR robotok alkalmazása korábban nem tapasztalt fokú rugalmasságot tesz lehetővé a gyártásban, a logisztikában, az intralogisztikában, valamint a kiskereskedelemi és az egészségügyi területeken. Mindez lehetővé teszi az ABB és az ASTI közös jövőképének a megvalósítást, amely szerint az ügyfelek a mai lineáris gyártósorokat teljes körűen rugalmas hálózatokra cserélik le, amelyekben az intelligens AMR robotok autonóm módon mozgatják és irányítják az anyagokat, az alkatrészeket és a késztermékeket az intelligensen összekapcsolt munkaállomások között, a gyárakban, a logisztikai központokban, a laborokban, az üzletekben vagy a kórházakban.

Az ASTI iparágvezető AMR-portfóliójához autonóm vontatójárművek, „goods-to person” komissiózási megoldások, egységszállítók, dobozos szállítójárművek, továbbá átfogó szoftverkínálat tartozik, amely járműnavigációtól és járművezérléstől kezdve, a flotta- és rendelésmenedzsmenten át a felhőalapú nyomon követési rendszerekig terjed.    Az ASTI termékeit és megoldásait integrálják az ABB robotikai, gépautomatizálási és moduláris megoldásainak portfóliójába, illetve az ABB Robotika szimulációs és programozási eszközébe, aminek eredményeként egy egyedülálló, átfogó automatizálási portfólió áll majd az ABB ügyfeleinek rendelkezésére.

Az ABB és az ASTI kimagasló szakági ismeretekkel rendelkezik a gyártással kapcsolatos ágazatokban, például az autógyártásban, az élelmiszer- és italgyártásban, a tömegfogyasztási cikkek ágazatában, továbbá az új, gyorsnövekedésű szegmensekben, így a logisztikában, az e-kereskedelemben, a kiskereskedelemben és az egészségügyi ellátásban.

Az ASTI spanyolországi Burgosban lévő központja a jövőben az ABB AMR üzletágának a központjaként működik majd tovább, vezetője Pascual Boé lesz. Az alapfunkcióit, így a K+F-t, a gyártást, a termék- és projektértékláncot megtartó központ az ASTI létesítményeiben működik tovább. Az értékesítések európai és amerikai piacokon történő erőteljes fokozására vonatkozó tervekkel összhangban az ABB növelni kívánja az AMS üzletág központjának gyártási kapacitását is. Az AMR robotokkal Kínában és Ázsiában elérhető növekedési potenciál realizálása érdekében az ABB egy ázsiai, a teljes értékláncot és a gyártást is lefedő AMR-központot alakít ki, amely a Sanghajban, 2022-ben átadandó, új robotikai gyárában létesül.  Kínában, amely a világ legnagyobb robotikai piacának számít, az autonóm mobil robotok értékesítésének becsült nagyságrendje 2025-re eléri az évi 1,8 milliárd dollárt.