Szolnoki beruházás uniós pénzből

Ferzol
Több mint 2,3 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházást valósított meg a tápiószőlősi székhelyű Ferzol Lemezmegmunkáló Kft. Szolnokon, európai uniós támogatással – közölte a cég közleményben.

A beruházáshoz a cég 996 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán – írták.    A tájékoztatás szerint a projekt elsődleges célja volt a cég beszállítói képességeinek fejlesztése termelőkapacitások bővítésével és új telephely termelésbe állításával.    A beruházás során egy több mint 3200 négyzetméter hasznos alapterületű, új lemezmegmunkáló üzemcsarnok épült Szolnokon, továbbá különféle, magasabb automatizáltsági szintet képviselő élhajlító gépeket, illetve lyukasztó-lézervágó gépet szereztek be.    Emellett a cég munkatársainak szakmai képzést szerveztek, szervezetfejlesztési tanácsadás igénybevételére is lehetőség nyílt.    A kft. tájékoztatása szerint a fejlesztés a CNC megmunkálás (vágás, hajlítás) területén 10 százalékos kapacitásnövekedést eredményezett. A korszerű gépek használata lehetővé teszi a gyártási folyamatok optimalizálását – írták.

A cégnél 538 ember dolgozik – közölték. A beruházásnak köszönhetően a kft. 40 munkahelyet tud megőrizni hosszú távon a szolnoki telephelyein.

A cég adózott eredménye tavaly több mint 1,13 milliárd forint, 2019-ben csaknem 829 millió forint volt.    Értékesítésének nettó árbevétele tavaly meghaladta a 13,18 milliárd forintot, egy évvel korábban a 9,78 milliárd forintot. Ezen belül az exportból származó bevétel 2020-ban 6,38 milliárd forint, 2019-ben 3,88 milliárd forint volt.

A cég Ausztriába, Brazíliába, Németországba, Indiába és Mexikóba exportál.    A fémlemezek megmunkálásával 1990 óta foglalkozó Ferzol Kft. termékeivel jelen van a hűtés-, fűtéstechnikai gépeket, elektronikai, valamint autóipari és mezőgazdasági berendezéseket gyártó cégek beszállítói listáin. Fő megrendelője a CLAAS Hungária Kft., a Dometic Zrt., a Dometic S.A.R.L, a Carrier Cr.Mo. Kft., az NCR Global Solutions Ltd., a KEBA AG.     A folyamatosan növekvő kereslet miatt döntött a cég a technológiafejlesztés és a kapacitásbővítő beruházás megvalósítása mellett – közölték.