Elkészült a százezredik Skoda iV

iV

A Skoda anyagyárában legördült a gyártósorról a százezredik iV-modell – egy Enyaq. A cseh gépjárműgyártó a megnevezéssel azokat a modelleket jelöli, amelyek részben vagy teljesen elektromos hajtásrendszerrel működnek.

Jelenleg a Škoda három ilyen sorozatot gyárt: a plug-in hibrid meghajtású Superb iV és az Év Zöldautója 2022 díjra jelölt Octavia iV, valamint a teljesen elektromos, szintén Év Zöldautója 2022 díjra jelölt Enyaq modelleket. A vállalat 2030-ig még legalább három új, teljesen elektromos modellt vezet be a piacra.

Az Enyaq hátsó és összkerékhajtással is rendelkezik, továbbá öt teljesítményfokozatban és három különböző méretű akkumulátorral kapható. Az akkumulátor kapacitásának megfelelően a WLTP-ciklus alapján mért hatótávolsága több mint 520 kilométer.

Jelenleg már zajlik a nagyfeszültségű hajtóakkumulátorok gyártása a Superb és az Octavia plug-in hibrid modellekhez, valamint más csoportmárkák modelljeihez. A jövő év elején Mladá Boleslavban megkezdődik az Enyaq MEB akkumulátor-rendszereinek gyártása is. Ezenkívül a cseh gépjárműgyártó a partnerekkel együttműködve stabil beszállítói struktúrát fejleszt ki az elektromobilitás terén.