Bekeményít a hazai akkumulátoripar

A hazai akkumulátoripar szereplőinek lehetőségeiről és kihívásairól szeptember 30-án magas szintű nemzetközi konferenciát rendeztek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szervezésében.

A közlemény szerint Európában jelenleg Magyarország rendelkezik a második legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással Németország után. A hazai akkumulátor szektor kulcsfontosságú a 2050-re vállalt klímasemlegességi cél elérése szempontjából, és az európai uniós akkumulátorrendelet is újabb kihívásokat tartogat az iparágban érdekeltek számára.

Cél, hogy Magyarországon világszínvonalú autó- és akkumulátoripar épüljön, amelyek egymást kölcsönösen erősítve képesek hozzájárulni a fenntartható növekedéshez. Ehhez elengedhetetlen, hogy a hazai akkumulátor-értékláncban csökkenjen az importfüggőség a kritikus nyersanyagok terén. Ezért átfogó kormányzati cselekvési terv és az Európai Akkumulátor Stratégiához igazodó dedikált nemzeti stratégia támogatja az innovatív és versenyképes hazai akkumulátor-értéklánc megteremtését – írták.

A Magyar Akkumulátor Napon a szakpolitikai döntéshozók, vezető ipari partnerek és kiemelkedő tudományos intézmények a plenáris előadások és tematikus kerekasztal-beszélgetések mentén vitatják meg a cselekvési terv végrehajtásának lehetőségeit és kihívásait, így a szabályozást, az innovációt, a beszállítói pozíciókat, és a járműgyártási átálláshoz kapcsolódó kérdéseket. Emellett az újonnan megalakult Magyar Akkumulátor Szövetség megkezdi együttműködését az Európai Akkumulátor Szövetséggel, amely a folyamatba bekapcsolódó hazai vállalkozások számára a gyorsan fejlődő európai akkumulátor iparági értékláncba történő bekapcsolódás lehetőségét ígéri.