Lítiumbányászatba kezd a BMW

A lítium környezetbarát és erőforrás-hatékony kitermelésének támogatása érdekében a BMW Group az innovatív megoldások felkarolására létrehozott BMW i Ventures társaság égisze alatt befektet az egyesült államokbeli Lilac Solutions startup vállalkozás által kifejlesztett innovatív eljárásba.

A Lilac Solutions egy olyan ioncserélő technológiát fejlesztett ki és szabadalmaztatott, amely a lítium sós vizes forrásokból, vagyis természetes sósvíz-lelőhelyekről történő kitermelésével jelentős mértékben javítja a folyamat hatékonyságát és költségszerkezetét, ezáltal pedig a fenntarthatóságot is.

„Az innovatív technológiák a nyersanyagok jobb, fenntarthatóbb és hatékonyabb hozzáférését garantálják. A startup vállalkozásokba történő befektetésekkel felgyorsítjuk az új technológiák kifejlesztését, versenyhelyzetet teremtünk és olyan lendületet biztosítunk, amely megkönnyíti a fiatal vállalkozások piacra jutását” – nyilatkozta Wolfgang Obermaier, a BMW Group közvetett árukért és szolgáltatásokért, illetve nyersanyagokért és gyártási partnerekért felelős részlegének alelnöke. „Azáltal, hogy befektetünk a Lilac Solutions innovatív eljárásába, a felelős és fenntartható módszerekre összpontosítva támogatjuk a lítium-kitermelés technológiai fejlődését” – tette hozzá.

A Lilac Solutions egy olyan új ioncserélő technológiát fejlesztett ki, amellyel képes hatékonyabbá és költséghatékonyabbá tenni a lítium sósvíz-lelőhelyekről történő kitermelését. A vállalat célja, hogy a hagyományos módszerekhez képest jelentős mértékben csökkentse a környezeti terhelést, egyúttal védje a helyi közösségeket és az ökoszisztémát. A technológia a kezdeti, kísérleti terepgyakorlatok során már igazolta létjogosultságát, most pedig azt kell bizonyítania, hogy középtávon ipari méretűvé bővíthető. Amennyiben az utóbbi is beigazolódik, úgy az eljárást világszerte, még az alacsony lítium-tartalmú sós vizek esetében is kiválóan lehetne alkalmazni.

A BMW felelősségteljesen kitermelt lítiummal látja el az akkumulátorcella-gyártókat

A BMW a fenntarthatóság és az erőforrás-hatékony működés kérdéskörét egyaránt vállalati stratégiája meghatározó alappillérévé emelte. Ennek egyik legfontosabb eleme a környezetvédelmi és társadalmi normák maradéktalan betartása, a beszállítói hálózatban is. Az emberi jogok és a környezetvédelmi szabványok áthágásának megakadályozása különösen nagy kihívást jelent az olyan kritikus nyersanyagok esetében, mint például a lítium. E nyersanyag esetében a BMW így további intézkedéseket vezetett be, garantálva, hogy a lítiumot közvetlenül a bányákból szerzi be és onnan egyenesen az akkumulátorcella-beszállítókhoz juttatja. A müncheni központú vállalatcsoport így az alapanyag eredetét és bányászati módszereit tekintve is teljes átláthatóságot teremt.