Milyen autót adnak 49,1 millió forintért?

Lexus LS500h
Lexus LS
Egyedi szintre emelte a luxus fogalmát európai zászlóshajójában a Lexus. A hangsúly a tapintáson, a testen, a formákon és a harmónián van, a technika és a technológia azonban elmarad a versenytársakétól. Többet vártam a japán bálnától.

Félreértés ne essék, fantasztikus autó az Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt Lexus LS500h, egyértelműen a felső tízezer közlekedési eszköze. A vezetési élmény helyett az utazás élményét adja.

ls9

Hogy néz ki?

Lehengerlő méretekkel büszkélkedik az LS: tengelytávolsága 3125 milliméter, teljes hossza pedig 5235 milliméter, szélessége 1900 milliméter, magassága 1460 milliméter. A csomagtartó csupán 430 literes és nem bővíthető, ennek ellenére a feleségem megtalálta a módját, hogy ezzel az autóval is elszállítsunk egy jól lealkudott szobabútort.

ls12

Az LS ülései a márka legkifinomultabbjai, többféle állítási lehetőséggel, fűtéssel, szellőzéssel, és finoman beállítható, szabályozható masszázsfunkcióval. Az új LS üléseinek megformálásakor a komfortérzet fokozása volt a legfőbb cél, a vastagabb párnázás a korábbinál egyenletesebben veszi fel és osztja el a test tömegét. A fejlesztőcsapat többféle habanyagot is kipróbált annak érdekében, hogy megtalálja azt, ami a legjobban tart, és mindenféle hőmérsékleti viszonyok közepette egyaránt jól teljesít. Az ülések varrásai is mélyebbek a korábbiaknál, ennek hatására a fél-analin párnázat puhább, ugyanakkor rezgéselnyelő képessége is javult. A Takumi kézművesség iránymutatásai alapján megtervezett és kivitelezett varrások kialakítása olyan, hogy a bőr szerkezete ne károsodjon, felülete pedig ne ráncosodjon.

ls5 ls4 ls3

A luxus az LS500h-ban leginkább a csend és a nyugalom harmóniájában érhető tetten, az olyan kiegészítők, mint a 4,5 millió forintba kerülő, gésa kimonó szövetet (Nishijin) és platinafóliát tartalmazó (Haku) kárpitok – a japán kultúra messzemenő tisztelete mellett – számomra értelmezhetetlenek. A luxus ugyanis nem lehet értelmetlen.

A 29 irányba állítható masszírozós ülések hozzák a kategória átlagát, mind a négy ülésben motorok és sűrített levegő dögönyöznek, a színes vetített kijelző a vezető széles látóterébe helyezi a legfontosabb információkat, a 23 hangszórós Mark Levinson (a tetőkárpitban is vannak hangsugárzók) hangrendszer tisztességes és prémiumhangzást nyújt.

ls11

Hogy megy?

A V6 299 lóerő és 350 Nm leadására képes, a hozzá társított elektromotor 180 lóerőt és 300 Nm nyomatékot ad be a közösbe. Eredőjük 359 őszinte lóerő, amely hat szimulált és négy valós fokozaton keresztül juthat el négy hajtott kerékhez. Mivel az autó üres tömege közel 2,4 tonna, eszement gyorsulásra ne számítsunk, de azért sport plusz módban padlógáznál szépen megemelkedik az autó orra. Álló helyzetből 5,5 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/óra sebességre az LS500h.

ls6

Mivel a hajtáslánc a korábbihoz képest közel 150 lóerővel lett kevesebb a japán mérnökök mindent elkövettek, hogy ezt valahogy elrejtsék. A cél az volt, hogy a vezető közvetlenül érezze az autó nyomatékát gyorsításkor, kisebb gázadásoknál is, és hogy a gyorsulás még kifinomultabb, egyenletesebb legyen, gyakori sebességváltások és erős fordulatszám-változások nélkül. A mérnökök nagyobbra szabták az elektromotoros hajtási segítség arányát ezekben a helyzetekben, megnövelve a lítiumionos akkumulátor teljesítményét. 20 kilométer/óra körüli sebességről gyorsítva 40 százalékos gázpedálállásnál a rendszer 170 Nm többletnyomatékot küld a hajtásba az elektromotoron keresztül. Ennek hatására a 3,5 literes motor alacsonyabb fordulatszámon dolgozhat.

ls13

Milyen vezetni?

Több mint 30 éve ostromolja a német luxus triót, de amint éppen utolérné valamelyiket, a másik kettő lendületétől vezérelve az utolsó is összeszedi magát és a tükörben zsugorodó pontként hagyja maga mögött a Lexust. Az LS ötödik generációja 2018-ban érkezett, a márka GL-A padlólemezének első modelljeként. A friss padlólemez nemcsak a karosszéria merevségét növelte meg jelentősen, de alacsony súlypontjával a menetdinamikai jellemzőkre is komolyan hatott. A multilink szerkezetű futómű megújult, a változó csillapítású adaptív felfüggesztés rendszere pedig forradalmi átalakuláson ment át, hiszen a korábbi kilencféle alapbeállítás helyét egy lényegében fokozatmentesen szabályozó rendszer vette át, amely 650 beállítási lehetőség közül választja ki az adott pillanathoz és járműdinamikai helyzethez éppen leginkább megfelelőt. A dupla turbós V6-osban változott a fojtószelep karakterisztikája és a gyújtás időzítése is, miközben az (ál)tízfokozatú automata sebességváltó kapcsolási módjai szintén átalakultak: gyorsításokkor kevesebb a visszakapcsolás. Kézzel kapcsolni (a volán mögötti fülekkel) nem olyan élvezetes, azért ez az autó a nagy teljesítmény ellenére sem sportautó, nehéz, nagy, kapaszkodik az úton, de minduntalan az az érzésünk, hogy nem férünk el. Sport és sport plusz módban megjön a várt kraft, egyenesben jót lehet autózni, de a szűk kanyarokban életidegenül mozog. Komfortban finomabban csillapít a légrugós futómű, de akkor járunk jobban, ha alaphelyzetben, azaz takarékos módban hagyjuk a kormány fölött jobbra található menetválasztót. Még így is magas fogyasztást mértem az együtt töltött 900 kilométer alatt. Mennyi lett volna, ha többet komfortolok és sportolok. Tény, hogy ezekben a menetmódokban sokkal élénkebb az autó, kevésbé tűnik partra vetett bálnának.

ls1

A rezgések hatékony kiszűrése érdekében az LS motortartó bakjai és hátsó felfüggesztésének szilentblokkjai is folyadéktöltésűek. Az első-hátsó kanyarstabilizátorok vastagsága megnőtt, ez tovább csökkenti a kanyarodási oldaldőlést. Mivel az autó a gumiabroncsokon keresztül kapcsolódik az úthoz, azok anyaga és jellemzői jelentősen befolyásolják a menetkényelmet. Az LS valamennyi változatához alapfelszerelésként jár a defektmentes kerékkészlet, tesztautónk kerekein 20 hüvelykes 245/45-ös Bridgestone Turanza abroncsok feszültek.

ls10

A légrugózás széria, az autó megközelítésekor a karosszéria 40 millimétert megemelkedik a könnyebb be-, majd megálláskor a kényelmesebb kiszállás érdekében. Hátsókerék-kormányzása ellenére nehéz vele manőverezni, a más autóval tök egyszerű parkolás komoly kihívás vele.

Mennyibe kerül?

Az LS-be tulajdonosként csak 33,5 millió forint kifizetése után költözhetünk be, de sokféle extra kiválasztásával könnyedén 50 millió közelébe jutunk. Tesztautónk a legmagasabb felszereltség és pár extra bejelölésével nem érte el az ötven milliót, már 49,1 millió forintért elvihetjük. Csak a jégezüst fényezés 1,25 millió forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor

ls15 ls14 ls7 ls2

2 Comments on Milyen autót adnak 49,1 millió forintért?

Comments are closed.