Ömlik a pénz a tajvani beszállítóhoz

tajvani TSMC
Jelentősen nőtt a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának nyeresége a szeptember végével záródott negyedévben.

Az egyebek között az Apple cégnek is szállító TSMC negyedéves adózott eredménye 13,8 százalékkal, 156,3 milliárd tajvani dollárra (5,5 milliárd dollár) emelkedett, jóval nagyobb lett a szakértők várakozásának átlagában szerepelt 149 milliárd tajvani dollárnál.    A szeptember végével záródott három hónapban a TSMC bevétele éves összevetésben 22,6 százalékkal, 14,88 milliárd dollárra nőtt, ami a cég által várt 14,6-14,9 milliárd dollár felső szintjéhez volt közeli.

A csipgyártás egyike annak a kevés iparágnak, amelynek hasznot hozott a koronavírus-járvány. Az otthonaikba kényszerülő emberek közül ugyanis sokkal többen vásároltak prémium kategóriás számítástechnikai eszközöket, a vállalatok pedig igyekeztek nagyobb sávszélességet biztosítani a távmunkában dolgozók számára.     A tajvani TSMC korszerű lapkáit használják az olyan csúcstechnológiát képviselő okostelefonokban, mint például az Apple legújabb modellje, az 5G képes iPhone 13, de grafikus csipeket és mesterséges intelligenciát kiszolgáló csipeket is gyárt a vállalat.

A napokban hozta nyilvánosságra a félvezetők gyártóit tömörítő szövetség, a SIA, hogy augusztusban 47,18 milliárd dollár értékben értékesítettek félvezetőket a világon, ami 29,7 százalékkal felülmúlta a tavaly augusztusi 36,38 milliárd dollárt. Havi összevetésben a növekedés 3,3 százalék volt, a júliusi 45,66 milliárd dollárral összevetve.