Van megoldás a csiphiányra

Jelentősen nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel az idei harmadik negyedévben a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA adatai szerint. Hogy mi a megoldás a csiphiányra? A termelés felfuttatása.

A szervezet honlapján szereplő adatok alapján a szeptember végével záródott három hónapban 144,8 milliárd dollár értékben adtak el félvezetőket a világon, ami 27,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A második negyedévvel összevetve a növekedés 7,4 százalékos volt.     A szeptemberi értékesítés szintén 27,6 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit és 2,2 százalékkal az augusztusi szintet.     Augusztushoz képest Észak- és Dél-Amerikában 3,9 százalékkal, Európában 2 százalékkal, Japánban ugyancsak 2 százalékkal, Kínában 1,5 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kína és Japán nélkül) pedig 1,9 százalékkal nőtt az eladásból származó bevétel szeptemberben.

Tavaly szeptemberhez viszonyítva Észak- és Dél-Amerikában 33,5 százalékkal, Európában 32,3 százalékkal, Japánban 24,5 százalékkal, Kínában 24 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kínát és Japánt leszámítva) pedig 27,2 százalékkal nőtt a bevétel.    A SIA adatai szerint tavaly 439 milliárd dollár értékben értékesítettek csipeket világszerte, ami 6,5 százalékkal meghaladta az előző évit. A SIA a csipeladások további növekedésére számít az idén.    A SIA az amerikai félvezetőgyártó ágazat 98 százalékát és a világ nem amerikai csipgyártóinak kétharmadát tömöríti.

Németország

Negyedéves bevételének és nyereségének jelentős növekedéséről számolt be a Cegléden is termelő Infineon német félvezetőgyártó a csipek iránt töretlenül növekvő kereslet hatására.    A legnagyobb európai félvezetőgyártó azt közölte, hogy a szeptember végével záródott pénzügyi negyedik negyedévében a tevékenységből származó adózott nyeresége 464 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 109 millió euróról, felülmúlta a szakértők által várt 330 millió eurót.    A negyedéves bevétel 10 százalékkal, 2,72 milliárd euróról 3,01 milliárd euróra emelkedett, szintén nagyobb lett az elemzői vélemények átlagában szerepelt 2,94 milliárd eurónál. A profitmarzs 15,2 százalékról 20,5 százalékra nőtt.    A folyó pénzügyi első negyedévére 3 milliárd euró bevétellel számol az Infineon, ami nagyobb a szakértők által becsült 2,97 milliárd eurónál.

A járműelektronikai csipgyártásban világelső Infineon azt közölte, hogy teljes kapacitással dolgozik, és arra számít, hogy a továbbiakban is meghaladja majd a kereslet a kínálatot, ami arra készteti, hogy bővítse termelési kapacitását.  A kereslet kielégítése céljából a cég 2,4 milliárd euró beruházást hajt végre az októberrel kezdődött folyó pénzügyi évben a tavalyi 1,6 milliárd euró után.    Az Infineon a folyó pénzügyi évre 12,7 milliárd euró, plusz/mínusz 500 millió euró bevétellel számol és hogy a profitmarzs 21 százalék körüli lesz.

Kína

A Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), a legnagyobb kínai csipgyártó rekordbevételt ért el a szeptember végével záródott három hónapban annak ellenére, hogy miként a cég fogalmazott: “óriási gondokat okozott, hogy a céget kereskedelmi feketelistára tették az Egyesült Államokban”.     Az SMIC közleménye szerint a harmadik negyedévben 1,42 milliárd dollár bevételre tett szert, ami 5,3 százalékkal több a negyedévvel és 30,7 százalékkal több az egy évvel korábbihoz képest.    Az adózott eredmény éves szinten 78,6 százalékkal, 467,9 millió dollárra nőtt, ami 15,5 százalékkal több az idei második negyedévinél. A Donald Trump korábbi amerikai elnök által tavaly novemberben aláírt elnöki rendelet a kínai cégnek nem engedélyez hozzáférést az amerikai technológiához azzal az indokkal, hogy az SMIC a kínai hadsereg irányítása alá tartozik, és mint ilyen, nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára.    A kínai cég azzal számol, hogy a folyó negyedévben a bevétele a harmadik negyedévhez képest 11-13 százalékkal nő, és idén összességében 39 százalékkal lesz nagyobb a tavalyinál.