38 millió abroncs készült Tatabányán

A világ legnagyobb gumigyártójának számító Bridgestone magyarországi leányvállalata 2006 óta közel 130 milliárd forintot fordított tatabányai gyárának felépítésére, amely így a cég egyik legmodernebb európai üzemévé vált. Az elmúlt másfél évtizedben több mint 38 millió gumiabroncsot állítottak elő Tatabányán, ahol a cég jelenleg 1300 embert foglalkoztat.

Magyarország húsz év alatt a 35. helyről a 15. helyre jött fel a gumiabroncs-exportáló országok világranglistáján. Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója az évforduló alkalmából kiadott közleményében kiemelte: működése alatt közel negyvenmillió abroncsot gyártott le az üzem, amely a cégcsoport egyik legmodernebb egysége.    Évente 6,5 millió abroncs a több mint 1300 alkalmazottal működő tatabányai üzem kapacitása. A Bridgestone Tatabánya a Mercedes-Benz, a BMW, a VW és az Audi gumiabroncs-beszállítója, 230 méretben gyárt prémium kategóriás nyári, téli és négyévszakos abroncsokat.

Az üzemet 2023-ra okosgyárrá alakítják át, a félkész termékek gyártását, az energiaellátást, a karbantartást, a gyártáskövetést és a gyártástervezést is teljesen digitalizálják – tette hozzá.    Közölte azt is: a Bridgestone csoport célja, hogy felére csökkenti szén-dioxid-kibocsátását. A tatabányai üzem például ennek érdekében 2020 márciusa óta teljes villamosenergia-szükségletét megújuló energiaforrásokból szerzi be.    A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. éves árbevétele a nyilvánosan közzétett beszámolók szerint 2019-ben 70,5 milliárd, 2020-ban 62 milliárd forint volt. Az adózott eredmény 2019-ben 2,44 milliárd, 2020-ban 0,6 milliárd forint volt.