Jó hír az EU-ból

Februárban a vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés az euróövezetben és az EU-ban a Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss jelentése alapján.

Az euróövezet ipari termelésének mennyisége 2022 februárjában a 0,2 százalékos piaci várakozásoknál jobban, 0,7 százalékkal nőtt havi összevetésben, korrigálva a januári 0,7 százalékos visszaesést.    Az Európai Unióban februárban 0,6 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi bázison a januári 0,6 százalékos havi csökkenés után.    Éves bázison az euróövezeti ipari termelése 2,0 százalékkal emelkedett az euróövezetben és 3,0 százalékkal az EU-ban, mig elemzők 0,8 százalékot vártak.    Az Ukrajnában zajló orosz abgresszió hatása az ipari termelésre csak a márciusi adatokban jelenik majd meg teljes mértékben.    Februárban a tartós fogyasztási cikkek termelése 2,7 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 1,9 százalékkal, a félkész termékeké pedig 0,9 százalékkal nőtt, míg a beruházási javak termelése 0,1 százalékkal, az energiahordozóké pedig 1,1 százalékkal csökkent.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságai közül havi bázison az ipari termelés Németországban 0,4 százalékkal, Olaszországban 4 százalékkal és Spanyolországban 0,9 százalékkal nőtt, Franciaországban viszont 0,9 százalékkal csökkent.     Havi bázison az ipari termelés növekedése februárban Horvátországban 2,7 százalékos, Írországban 2,4 százalékos volt. A legnagyobb csökkenést Szlovéniában regisztrálták februárban, 8,3 százalékkal, Litvániában 3,6 százalék, Máltán 2,7 százalék volt a visszaesés.

Éves bázison az ipari termelés Litvániában volt a legnagyobb, 20,4 százalék. Lengyelországban 17,8 százalékos, Bulgáriában pedig 14,4 százalékos volt az éves növekedés. Az egy évvel korábbihoz képest Írországban csökkent az ipari termelés a legnagyobb mértékben februárban, 14,1 százalékkal. Portugáliában 5,7 százalékos, Máltán 3,5 százalékos volt az éves csökkenés.    Magyarországon az ipari termelés februárban 1,6 százalékkal nőtt havi, és 4,5 százalékkal éves bázison.