Teszt: szintet lépett a Suzuki Vitara

hibrid Vitara
Lassú léptekkel ugyan, de egyre határozottabban zöldíti modellkínálatát Európában a Suzuki. Az Esztergomban gyártott, Év Magyar Autója 2022 közönségdíjas Vitarát ezúttal full hibrid változatban teszteltük.

Hogy néz ki?

Dizájnban és méretben semmit sem változott a 4,175 méter hosszú autó, kívülről csak a fekete hátterű hybrid feliratról lehet megismerni. Mivel az akkumulátor a csomagtérpadló alatt kapott helyet, a poggyásztér 289 literesre szűkült. A hátsó ülések ledöntésével 1046 literrel és sík padlóval gazdálkodhatunk.

vitara4

Egyhangú műanyag utasterét kör alakú műszerórák, szellőzők dobják fel. A korábbi frissítés során a műszerfal felső része is kapott puha burkolatot, de a vékony ajtók jelzik, hogy az ár-érték arány fontosabb volt a jó hangszigetelésnél. A műszerfal sem változott, csak egy zöld EV jelzés mutatja, hogy éppen villannyal megyünk. A telefontükrözés alapáras, vezetékkel megbízhatóan működik.

vitara2

A tesztautó GLX felszereltsége gazdag, az ülés félig bőrözött. A helykínálat bőséges, magas felnőttek hátul sem panaszkodhatnak a fejtérre, első ülések kényelmesek, a hátsók rövid ülőlapot adnak, de széltében elfér három kisebb ember is.

vitara8

Hogy megy?

A 13,5 mázsás Suzuki full hibrid rendszere más, mint amit a Toyotától kölcsönvett Swace-ben megismertünk. Nem 1,8 literes benzinmotorra épül, nem is a Toyota 1,5 literes háromhengeresére, hanem teljesen új, saját fejlesztés. Elemei az 1,5 literes, 102 lovas (legnagyobb forgatónyomatéka 138 Nm), négyhengeres, Jimnyból ismert dualjet benzinmotor (hengerenkénti két injektora a szívócsőbe fecskendezi be a benzint), a 24,6 kilowatt teljesítményű és 60 Nm maximális forgatónyomatékú motorgenerátor-egység (MGU), a robotizált váltó (AGS) és egy tápegység (140 voltos, 0,84 kwh kapacitású lítiumion-akkumulátor és inverter). A nagy teljesítményű MGU teszi lehetővé az elektromos hajtást azáltal, hogy kizárólag ez az egység hajtja meg az autót és segíti a benzinmotort a jármű gyorsításában. Biztosítja az elektromos hajtást hátramenetben is, valamint kitölti a nyomatékhézagot, amikor az AGS a váltás érdekében kinyomva tartja a kuplungot (igazából kézi váltó van a kocsiban, de nem a sofőr, hanem egy automatika kapcsolja a hat fokozatot- szerencsére bólogatás nélkül). Egyenletes sebességgel történő haladás során az MGU elektromos energia generálására használja a benzinmotor teljesítményét, ami növeli az elektromos hajtás hatótávolságát és gyakoriságát, hozzájárulva az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztáshoz és a csendesebb haladáshoz. Lassításkor a mozgási energia nagy részét felhasználja az akkumulátor töltésére, ami segít az akkumulátor megfelelő teljesítményének fenntartásában.

A full hibrid Vitara esetében a motort, az elektromotort, a hibrid rendszer elemeit, hibrid akkumulátor zárlat miatti meghibásodását és a váltószerkezetet illetően összesen 3+7 év garanciát vállal a Suzuki. Az autó többi részére vonatkozó általános 3 év jótállás felett tehát további 7 év extra garancia jár ezekre a kulcsfontosságú elemekre.

Mennyit fogyaszt?

A kollégák első benyomásai alapján és az Év Magyar Autója közös teszteken az derült ki, hogy a vártnál nagyobb étvággyal issza a benzint, így a tesztemben igazából erre kerestem a választ. Az első napokban normál módban használtam, amit aztán a takarékos eco mód követett. És mennyire megérte! A kezdeti hat liter fölötti fogyasztás egyre apadt és öt liter alatti átlagfogyasztással is örvendeztetett. A közel 850 kilométeres tesztelés végén, amelyben sokszor autóztam az M0-áson és a fővárosban, 5,2 liter/100 kilométeren állt be a full hibrid Vitara fogyasztása, ami ugyan magasabb, mint a hasonló méretű hibrid Toyota Yaris Cross esetében, de egyáltalán nem olyan túlzó, hogy valakit eltántorítana ettől a technológiától, sőt! A korábban tesztelt lágy hibrid fogyasztása hasonló felszereltséggel és 4×4-es hajtással 6,2 liter volt.

vitara9

Elektromos hajtást kézzel nem tudunk kapcsolni, eco módban is csak legfeljebb 800-1000 métert képes villannyal egyhuzamban haladni, tojáshéjon lépkedve…

A hibrid rendszerhez simán kapcsolódhat a Suzuki jól ismert allgrip, kardántengelyt használó összkerékhajtási rendszere, amely a szokásos programozás mellett (automatikus, havas és sportos mód) fixre is zárható (felező, diffizár nincs). Elektronikusan vezérelt, többlemezes tengelykapcsolón keresztül ad nyomatékot a hátsó kerekeknek, akkor ha csúszásveszély áll fenn. Sport üzemmódban élénkebb a gázreakció és a lamellás kuplung több nyomatékot küld hátra. Lejtmenetsegéd jár hozzá, a kocsi szabad hasmagassága 17,5 centiméter.

vitara7

Milyen vezetni?

A korábbi Vitaráknál halványabb a full hibrid teljesítménye (129 lóerő), ami főként emelkedőkön és autópályán érezhető igazán. Ebben az autóban a 130-140 kilométer/óra az utazósebesség felső határa. Lámpától kigyorsítva nem kell szégyenkezni, de ne akarjunk elsők lenni. A lassulás természetes, nem olyan hirtelen haragú, mint a legtöbb hibridnél általában. Végsebessége 180 kilométer/óra, nulláról 100 kilométer/óra sebességre 13,5 másodperc alatt gyorsul fel. Futóműve keményebb, mint a lágy hibridben, amihez nagyobb tömege is hozzájárul.

vitara6

Mennyibe kerül?

Nagyon drága lett ezzel az új technológiával Magyarország kedvenc autója, a tesztautónkért közel 10 millió forintot kell fizetni. A full hibrid Vitara alapára kedvezménnyel 8,88 millió forint, ha esetleg beérjük az 1,4 literes, 48 voltos lágy hibrid motorral szerelt Vitarával, akkor csak 6,24 millió forintot kell fizetnünk. Az alapfelszereltség részét képezi az aktív fékasszisztens kettős szenzoros támogatással, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer kormányműveletekkel, az álmosságérzékelés, a KRESZ-táblák felismerési rendszere, a holttér-figyelmeztető rendszer, a parkolóasszisztens és a tolatókamera is.

Kép és szöveg: Biró Csongor

1 Comment on Teszt: szintet lépett a Suzuki Vitara

  1. Ez is olyan autó amit nem fogok +vásárolni,hiába is ajánlják!!
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.