Kiemelkedő hallgatókat jutalmaztak Bosch-díjjal

Bosch-díj
Átadták a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar diplomaosztó ünnepségén a Bosch-díjat egy-egy kimagasló tanulmányi eredménnyel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező hallgatónak.

Ez az egyetem egyetlen cég által adományozott elismerése, mely már több mint tízéves és pénzjutalommal jár, továbbá a díjazottaknak lehetőségük van részt venni egy állásinterjún a Robert Bosch Power Tool Kft.-nél. Az elismerést olyan végzős hallgatók kaphatják meg, akik tanulmányaik során kimagasló teljesítményt nyújtottak, és kutatási tevékenységet vagy egyéb közéleti, szociális, társadalmi munkát is végeztek.

Az idén húszéves, elektromos kéziszerszámokat, akkumulátorokat gyártó Robert Bosch Power Tool Kft. és a Miskolci Egyetem több mint tíz éve működik együtt, a vállalat főleg a gyakorlati tapasztalatszerzésben segíti a hallgatókat. Gyakornoki programot tart fent, részt vesz a felsőfokú duális képzésben, közös képzést és tanszéket működtet az egyetemmel. „Fontos számunkra, hogy a Bosch miskolci kéziszerszámgyára lehetőséget biztosítson az egyetemistáknak arra, hogy felsőfokú tanulmányaik során piacképes gyakorlati tudást és munkatapasztalatot szerezzenek, így is támogatva karrierjük indulását. Bízunk benne, hogy közülük kerülnek ki a régió legtehetségesebb szakemberei, és sokan köteleződnek el hosszú távra a Bosch mellett. Az együttműködés eredményességét mutatja, hogy a gyakornokok közül idén felvett munkatársaink majdnem 90 százaléka a Miskolci Egyetemen végzett” – mondta Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója.

Alapos elméleti képzés és gyakorlati tapasztalat a versenyképes tudásért
A kéziszerszámgyár gyakornoki programjában rugalmasan biztosítja a lehetőséget az egyetemistáknak, hogy tanulmányaik mellett a gyárban szerezzenek gyakorlati tudást és munkatapasztalatot, ezzel egy jövőt formáló munkahelyen kezdjék el szakmai karrierjüket. A vállalatnak a munkaerő-utánpótlásban is segít a program, a cél, hogy a gyakornokok később, a diplomaszerzés után, főállású pozíciókba lépjenek át. A Miskolci Egyetem jó partner a programban, hangsúlyt helyez arra, hogy a gyakornokok össze tudják egyeztetni a tanulmányokat a munkával.

A gyakornoki programba elsősorban a Gépészmérnöki és Informatikai, valamint a Gazdaságtudományi Kar hallgatói jelentkeznek, a legnépszerűbb pozíciók a gyártástámogató mérnök, a fejlesztőmérnök, a minőségbiztosítási mérnök, a HR, a beszerzés, a logisztika és a kontrolling. Jelenleg több mint kétszázan vesznek részt a programban, többségük egyetemista. Heti 20–40 órában dolgozhatnak, teljesen rugalmasan, akár havonta változtathatják a munkaidejüket. Általában egy–két főállású munkatársat segítenek a saját szakterületükön. Munkájukért óraszám alapján kiszámolt havi bért és SZÉP-kártya-juttatást kapnak, a diplomások pedig pótlékot is.

Közösen képzik a jövő szakembereit
A kéziszerszámgyár és az egyetem együttműködését erősíti a duális felsőfokú program is, amelyben a hallgatók már az első félévtől kezdve vállalati körülmények között bővíthetik elméleti tudásukat, a Bosch tapasztalt mentorainak segítségével. A gyár és az intézmény közös képzést is indított 2021-ben, a logisztikai csomagolásfejlesztő képzés és szakmérnök szakirányú továbbképzés megfelel a legkorszerűbb, a piaci igényeket figyelembe vevő követelményeknek. Szintén az egyetemen működik a 2004-ben létrehozott Robert Bosch Mechatronikai Tanszék, amelynek indításában és a labor felszerelésében is tevékenyen részt vállalt a cég.