Abrams harckocsik Lengyelországban

Abrams
Megérkeztek Lengyelországba az első amerikai Abrams harckocsik, a használt páncélosokat kiképzésre használják a Washingtonnal kötött megegyezés keretében beszerzendő, 250 M1A2 Abrams SEPv3 szállítása előtt – közölte Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes és védelmi miniszter.

“Lengyelország korszerű, hatalmas fegyveres erővel fog rendelkezni, hogy fenyegetés esetén elrettentse a támadót” – fogalmazott Blaszczak a Twitteren.    Korábbi bejelentések szerint kiképzés céljából 28 amerikai harckocsit szállítanak Lengyelországba.

A tavaly júliusban bejelentett, 4,7 milliárd dollár értékű szerződés keretében a 250 M1A2 Abrams SEPv3 páncélossal a Lengyelország keleti részében állomásozó 18. gépesített hadtestet szerelik fel. A teljes ügyletet 2026-ig bonyolítják le.

Az amerikai M1A2 Abrams SEPv3 típusú páncélosokat a T-14 Armata orosz harckocsikat ellensúlyozandó fejlesztették ki, és Lengyelországban állítják őket először hadrendbe Európában.    Blaszczak korábban a lengyel közszolgálati televízióban (TVP) elmondta, Varsó 116 használt Abrams beszerzéséről is megállapodott Washingtonnal, így összesen 366 amerikai páncélos áll majd a hadsereg rendelkezésére.

A lengyel rádió hírügynöksége (IAR) úgy értesült: az első használt Abramsek 2023 elején érkeznek, velük a lengyel hadsereg 240 T-72-es típusú, Ukrajnának küldött harckocsiját pótolják.    A lengyel parlament március közepén fogadta el a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében a fegyverbeszerzési kiadásokat a költségvetési forrásokon kívül hosszú távú kölcsönökből és kötvényekből is fedezik, egyúttal jövőre a bruttó hazai termék (GDP) három százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.

1 Comment on Abrams harckocsik Lengyelországban

  1. Lengyeleknek Abrams,nekünk Leopárd oroszoknak T 90s
    Na kié a legjobb!!??..Szerintem mindegyik sebezhető a mai modern tankelhárító rakétákkal,lövedékekkel…
    Ezek a tankok a márt szétlőtt területeken bizonyulnak erőnek és nem szemtől szembeni tankcsatában…
    A páncélzatuk szart sem ér a mai elhárító fegyverekkel,lövedékekkel szemben
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.