Újabb rekord a félvezetőgyártónál

csipgyártás, csip. Bosch, csipeladás
A bevétel jelentős növekedése mellett rekordszintű volt a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának nyeresége a második negyedévben.

Az egyebek között az Apple cégnek is szállító TSMC negyedéves adózott eredménye 76,4 százalékkal, 237 milliárd tajvani dollárra (7,94 milliárd dollár) emelkedett, jóval nagyobb lett a szakértői várakozások átlagánál, a 219,13 milliárd tajvani dollárnál.

A június végével záródott három hónapban a TSMC bevétele éves összevetésben 36,6 százalékkal, 18,16 milliárd dollárra nőtt, amely a cég által várt 17,6-18,2 milliárd dollár felső szintjéhez volt közeli.

A TSMC korszerű lapkáit használják az olyan csúcstechnológiát képviselő okostelefonokban, mint például az Apple legújabb modellje, az 5G képes iPhone 13, de grafikus csipeket és mesterséges intelligenciát kiszolgáló csipeket is gyárt a vállalat.

Az észak-amerikai megrendelések adták a teljes bevétel 64 százalékát a második negyedévben, ami megegyezett az első negyedévivel, miközben Kína részesedése a bevételből 11 százalékról 13 százalékra nőtt.