Cupra szalont kaptak a debreceniek

Cupra
Teljes országos lefedettséget teremt fiatal márkájának, a Seatból önálló branddé vált Cuprának a Volkswagen konszern járműveinek magyarországi importőre, a Porsche Hungaria (PH).

Jelenleg 12 Seat kereskedés található Magyarországon, ezek fele már Cuprával is foglalkozik. Az importőr hálózatstratégiája szerint 2025-ig valamennyi helyszínen elérhető lesz a sportos autókat kínáló márka is. Az elmúlt napokban Debrecenben nyílt meg az új Cupra Garage koncepció első eleme a Debrecen Autóház beruházásában. A Volkswagen konszern több márkáját is forgalmazó kereskedésben ezzel öt új munkahely létesült, így a tulajdonos, Nagy Attila tájékoztatása szerint már 65 embert foglalkoztatnak.

A Cupra 2021-ben 79 000 autót gyártott, az idén ennek duplája a  cél. A Seat anyacég gyártói kapacitása mintegy 400 ezer autó évente.

A gyártó bejelentése szerint a következő két évben a jelenlegi választékból 4 modell megújul, 2025-ig pedig 3 új modell érkezik. Az új modellek közül kettő tisztán elektromos lesz, míg egy SUV modell valamennyi hajtással elérhető – ez lesz a Cupra Terramar, amelyet 2024-től Győrben fognak gyártani.

Cupra

A Seat piaci részesedése Magyarországon éves alapon 1 százalék, a Cupráé ennek nagyjából a fele. A márkakereskedői hálózat az idén várhatóan mintegy 2500 Seatot és több mint 1000 Cuprát értékesít.

A Debrecen Autóház Zrt. a konszern összes márkájával foglalkozik (VW, VW haszonjárművek, Audi, Seat, Cupra, Skoda, Das WeltAuto),  2000 autót értékesítenek évente. A nyilvános cégadatok szerint tavaly az értékesítés nettó árbevétele 7,4 milliárd forint, egy évvel korábban 6,6 milliárd forint volt. Az adózott eredmény 2021-ben 364 millió, 2020-ban 500 millió forint volt.