Négykerekű számítógépekre fókuszál a Renault

A Renault és a Google kibővíti együttműködését a távoli szoftverfrissítésekre vonatkozó lehetőségek bővítése érdekében.

A Renault elmélyíti együttműködését a Google kereső- és tartalomszolgáltatóval, hogy a távoli szoftverfrissítésekre vonatkozó képességeket kiterjessze az új modellekre, például az elektromos Megane E-Tech-re és az Australra. “Azt szeretnénk, hogy az autó egy intelligens, tanuló tárgy legyen, amely a vezeték nélkül frissíthető, mint egy mobiltelefon” – mondta Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója egy interjúban. Az autógyártók igyekeznek felzárkózni a Tesla technológiai képességeihez, beleértve az autók távoli frissítésekkel való ellátását.

Renault

A Google anyavállalatával az Alphabettel 2018-ban megkezdett partnerség kiterjesztése lehetővé teszi a Renault számára, hogy a távoli szoftverfrissítés lehetőségét, valamint további igény szerinti szolgáltatásokat kínáljon – közölte a két vállalat. A partnerség a Renault-nak is segít felgyorsítani “a végponttól végpontig tartó digitális átalakulást, az autó tervezésétől a piaci bevezetésen át a gyártásig” – mondta de Meo közleményében. Az új, járműbe épített digitális funkciók további bevételt hoznak majd, miközben erősítik a Renault autók maradványértékét és megtartják az ügyfeleket – tette hozzá de Meo. Az igény szerinti funkciók közé tartozik majd például, hogy a járművezetők képesek lesznek megtalálni autójukat egy nagy bevásárlóközpont vagy stadion parkolójában. “A termék a bölcsőtől a sírig, több mint egy tulajdonosi cikluson keresztül kapcsolatban marad a vállalattal” – mondta a vezérigazgató.

A Google-lal való partnerség kiterjesztése jól mutatja a Renault de Meo alatti “horizontális” stratégiáját, amely magában foglalja a fejlesztőkkel való szoftveres együttműködést ahelyett, hogy a technológiát házon belül terveznék – ez a stratégia más hagyományos autógyártóknál vegyes eredményeket hozott. A Volkswagen csoport júliusban a Cariad szoftveregységnél felmerült problémák miatt elhalasztotta a kulcsfontosságú új modelleket és menesztette Herbert Diess volt vezérigazgatót. “Mi hardvergyártók vagyunk, a szoftver egy másik sportág” – mondta de Meo. “Ha meg akarsz tanulni teniszezni, jobb, ha olyasvalakivel mész, aki rendesen teniszezik”.

Renault

Az autógyártók és a technológiai cégek, köztük a Sony, az Apple és a Google, azon dolgoznak, hogy kidolgozzák, hogyan lehetne a jövő autóit inkább okostelefonokhoz hasonló platformokká alakítani, olyan számlázható szolgáltatásokkal, ahol a legfontosabb frissítések felhőből történnek.