Indiában nőtt a legnagyobbat a Skoda

Skoda
 A Volkswagen konszern érdekeltsége, a Skoda Auto globális kiszállításai 16,7 százalékkal 731 ezerre csökkentek tavaly az alkatrészhiány, a beszállítói lánc fennakadásai és Oroszország ukrajnai háborúja miatt – közölte  a cseh autógyártó, amely az idén már a volumen növekedésére számít.

Az autóipari ágazat tavaly világszerte nehézségekkel küzdött elsősorban a félvezető részegységek hiánya miatt, ami a Kínában érvényben tartott szigorú járványvédelmi korlátozások miatt alakult ki.    Az ellátási feltételeket tovább nehezítette az ukrajnai háború is. A Skoda oroszországi kiszállításai ennek következtében 80 százalékkal csökkentek tavaly.    “A piaci helyzet 2023-ban is feszült marad, de óvatos optimizmussal az elkövetkező hónapokban már javulást várunk” – jelentette ki Klaus.    Az eladások csökkenésének legfőbb oka a továbbra is a súlyos csiphiányban, az energiaárak emelkedésében, valamint a globális piacokon érzékelhető bizonytalanságban keresendő – mutatott rá közleményében a Volkswagen konszernhez tartozó autógyár.

A Skoda Auto legnagyobb piacát Németország jelenti, ahol tavaly 134 300 autót adtak el, 1,8 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben.    A cseh autók eladása a legnagyobb mértékben, 128 százalékkal Indiában nőtt, ahol tavaly 51 900 Skoda kelt el.

Regionálisan Nyugat-Európa jelenti a legnagyobb piacot, ahol tavaly 7,8 százalékos visszaesést mutattak ki, ami 377 ezer eladott autót jelent. Kínában 44 600 Skodát adtak el, ami 37 százalékos csökkenést jelent.    A legnagyobb érdeklődés továbbra is a közép-kategóriának számító Octavia modellek iránt nyilvánul meg, bár eladásuk 30 százalékkal 141 100 autóra esett vissza. A családi autónak számító Kamiq modellből 96 300, a Kodiaq modellből pedig 94 500-at adtak el.    Az elektromos Enyaq modellből 53 700 fogyott, 20 százalékkal többet, mint 2021-ben.

“Az autópiacokon továbbra feszült a helyzet, de optimisták vagyunk, s az idén az eladások mérsékelt növekedésével számolunk” – mutatott rá Klaus Zellmer, az Skoda Auto igazgatótanácsának elnöke. Zellmer kulcsfontosságának tartja, hogy a cég az idén belép a vietnámi piacra is. Az idei év újdonságai között három új elektromos autó piacra dobása, valamint a Kodiaq és Superb modellek megújulása szerepel.