Jó hír Németországból

kobotok
Novemberben nőtt a német ipari termelés az előző havihoz képest, de kissé elmaradt az egy évvel korábbitól a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján. Az energiaigényes iparágak termelése több mint tíz százalékkal esett vissza novemberben az egy évvel korábbihoz képest.

A német ipari termelés novemberben szezonálisan, naptárhatással és árakkal kiigazított volumene 0,2 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a várt 0,1 százalékos növekedés helyett és az előző havi 0,4 százalékos csökkenés után.    Az idei novemberi ipari termelés volumene 0,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.    A feldolgozóipari termelés az energiaipar és az építőipar nélkül, ár, szezonális és naptári hatással kiigazítva 0,5 százalékkal nőtt novemberben az októberihez képest. Az energiatermelés 2022 novemberében 3,0 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, az építőipari termelés pedig 2,2 százalékkal csökkent.

Az energiaigényes iparágak termelése 2022 novemberében 0,2 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, vagyis kisebb mértékben mint a feldolgozóipar egészében. Az egy évvel korábbitól azonban 12,9 százalékkal maradt el.

Az alkatrészek és alapanyagok gyártása 1,1 százalékkal nőtt novemberben havi bázison, a beruházási javak termelése pedig 0,7 százalékkal emelkedett. A fogyasztási cikkek termelése 1,5 százalékkal csökkent.
Az előző novemberit a 2022 novemberi feldolgozóipari termelés naptárhatástól megtisztítva 0,5 százalékkal haladta meg.