Valamit nagyon jól csinálnak a románok, megelőzték Magyarországot

Románia, Nagyvárad
A Világbank előrejelzése szerint a román gazdaság várhatóan 2030-ig folyamatosan nőni fog – jelentette ki Nicolae Ciuca román miniszterelnök, aki a Romániában befektető külföldiek tanácsa fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen vett részt.

Kifejtette, hogy 2000-től tavalyig nyolcszor fordult elő, hogy Romániának volt a legnagyobb gazdasági növekedése az Európai Unióban. Ez a növekedés meglátszik az egy főre eső bruttó hazai termékben (GDP), amely 1669 dollárról 14 825 dollárra nőtt a vizsgált időszakban. Úgy vélte, hogy Románia gyors ütemben dolgozta le a gazdasági lemaradást, hiszen a vásárlóerő-paritáson kifejezett egy főre eső GDP alapján már 2021-ben elérte az EU átlagának 74 százalékát.    Nicolae Ciuca emlékeztetett, hogy Romániának 80 milliárd euró áll a rendelkezésére az uniós helyreállítási alapból, valamint a 2021-2027-es uniós költségvetésből, így van miből finanszíroznia a fejlesztéseket.

A kormányfő azt is megemlítette, hogy a hatóságok és a külföldi befektetők párbeszédének köszönhetően a tavalyi első tíz hónapban a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke elérte a 9,4 milliárd eurót, és egész évre várhatóan eléri a 11 milliárd eurót, ami 2 milliárd euróval haladja meg a 2008-as, eddig történelmi csúcsnak tekintett szintet.    Hozzátette: az újonnan létesített külföldi tőkéjű vállalatok száma a tavalyi első tíz hónapban 30 százalékkal, 6175-re nőtt 2021 azonos időszakához képest. A kormányfő emlékeztetett, hogy az idén a román állami költségvetésből a GDP 7,22 százalékát, vagyis 112 milliárd lejt (9061 milliárd forint) fordítanak beruházásokra.

Nicolae Ciuca szerint Románia a külföldi befektetők kedvelt célpontja Kelet-Európában, így a befektetők számára legvonzóbb 32 országról készült felmérésben Románia a 16. helyen végzett, megelőzve Magyarországot és Csehországot, illetve megközelítette Lengyelországot.

2 Comments on Valamit nagyon jól csinálnak a románok, megelőzték Magyarországot

Comments are closed.