Igazi járműkrónika, Made in Hungary, Év Magyar Autója 2023

Magyarok a világ járműgyártásában
Szakemberekkel, fiatalokkal a tudatos mobilitásért, közlekedésbiztonságért, környezetvédelemért, a jövőért! Ez a mottója a Magyarok a Világ Járműgyártásában című kiállításnak, mely március 17-19-én látogatható a Hungexpón.

Év Magyar Autója díjkiosztó, klasszikusok és napjaink Made in Hungary járművei, melyek élő krónika és show keretében láthatók az immár évtizedes hagyományú expón.

Az Autós Nagykoalíció által rendezett Magyarok a Világ Járműgyártásában című kiállítás a hagyományához hűen hiteles történelemkönyv, mely idén is izgalmas időutazást ígér a Hungexpo G-pavilonjában.

Több ezer lóerőnyi autópark szomszédságában parkol a lovaskocsi őse, a legendás községben, a magyar járműgyártás bölcsőjében, Kocs községben született. A XV. századi kocsi kocsi méltó utóda a Made in Hungary jelzésű győri Audi, a kecskeméti Mercedes és az esztergomi Suzuki, vagy a szentgotthárdi Stellantis gyár motorja.

Kocsigyártó mesterekből alig néhány száz működött, a magyarországi beszállítóiparban foglalkoztatott szakemberek száma napjainkban eléri a 170 ezret. Az utánpótlás biztosítása, a szakma népszerűsítése idén is fontos szerepet kap a március 17-19. között megrendezése kerülő Magyarok a Világ Járműgyártásában című tematikus kiállításon.

Az Autós Nagykoalíció (ANK) jóvoltából idén is a járműgyártás iránt érdeklődő ezer középiskolás diák vehet részt ingyenes belépővel a Magyarok a Világ Járműgyártásában című kiállításon, melyen több mint húsz cég és egyesület vesz részt.

Az AMTS Automobil és Tuning Show keretében a G-pavilon 1700 négyzetméternyi területén több mint ötven jármű és részegység idézi fel a hazai járműgyártás múltját, jelenét, jövőjét, világraszóló szerepét.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítás ötletgazdája személyesen kalauzolja majd a fiatalokat a klasszikusok és legkorszerűbbek között, stílszerűen a világszinten legsikeresebb hazai csapat versenykamionjánál, versenygépeinél. A M1RA szomszédságában parkol majd a BME Formula Racing Team világszintű és egyetlen magyar 4WD-elektromos-autonóm Formula versenyautója, mely gyorsulásban veri a Forma 1-es mezőny gépeit.

A G-pavilonban lesz drónokból álló légiflotta, izgalmas vízi jármű, muzeális és új mentő, tűzoltó, rendőrautó, valamint a hazai közlekedés több kulcsszereplője: a Magyar Közút speciális gépe és a Volánbusz nevéhez és profiljához illő jármű. Először látható nyilvánosan a nagy múltú hazai autógyártás egyetlen megmaradt és immár muzeális darabja, az Ikarus terepjáró, valamint néhány Csepel márkájú, de szigetszentmiklósi gyártású Laplander. És idén nem hiányozhat a makói születésű Galamb József tervezésű Ford T-modell sem.

A gyerekek izgalmas útvonalú interaktív minivárosban elektromos járművekkel próbálhatják ki a biztonságos autózást, motorozást, miközben szüleikkel megcsodálhatják a piac legújabb modelljeit.

evmagyarautoja-logo-1080x10802

A kiállítás ötletgazdája, Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a döntős mezőny szomszédságában adja át az idei Év Magyar Autója 2023-as díjait.