Jó hírt kaptunk Németországból

Tovább enyhült a nyersanyaghiány a német iparban februárban, a megkérdezett cégek 45,4 százaléka számolt be nyersanyag-beszerzési problémákról – derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felméréséből.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) hétfőn közölt adatai szerint ez a legalacsonyabb szint 2021 áprilisa óta, januárban ez az arány 48,4 százalék volt.    A német ipar széles körű fellendülése azonban még várat magára. A gép- és berendezésgyártók, az elektromos és elektronikai cégek, valamint az autógyártók több mint 70 százaléka számolt be szűk keresztmetszetekről a nyersanyagok és a köztes termékek terén. A vegyiparban tovább enyhült a helyzet. Ugyanez vonatkozik más energiaigényes iparágakra is, mint a papír-, műanyag- és üvegipar, ahol a problémát jelző cégek aránya 20 százalék alatt van, a papíriparban mindössze 9,1 százalék – kommentálta az eredményeket Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

“Sok vállalat még mindig nem tudja a kívánt módon felpörgetni a termelést, szerencsére azonban jelenleg semmi jele annak, hogy az anyaghiány ismét súlyosbodhatna” – tette hozzá Klaus Wohlrabe.