Öt vállalat nyerte az Év Beszállítója 2023 díjat

A Járműipar.hu autóipari szakmai magazin, a Zöldjárműipar.hu szerkesztősége és az Autószektor autós portál az Autós Nagykoalíció közreműködésével idén is megválasztotta az év beszállítóit az Év Magyar Autója verseny keretein belül.

Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató, autóiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az adott évben, tehát 2022-ben komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon. A szerkesztőségek a megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a következő vállalatoknak ítélték az Év Beszállítója 2023 díjat: AVL Hungary Kft., Busch-Hungária Kft. (Győr), Continental Autonomous Mobility Kft. (Budapest, Szeged), Infineon Technologies Cegléd Kft., Mono-Ipolyfabric Kft. (Ipolytölgyes).

AVL Hungary Kft.

Az osztrák AVL autóipari fejlesztőcég világszerte 26 országban mintegy 11 ezer munkatársat foglalkoztat a globális járműipar egyik meghatározó innovációs és kutatás-fejlesztési szereplőjeként.    Magyarországon 2002-ben telepedett le, és az AVL Hungary mára élvonalbeli kutató-fejlesztő centrummá vált, budapesti és érdi telephelye mellett Kecskeméten és Zalaegerszegen is csúcstechnológiás fejlesztői környezetet alakított ki, így a magyar műszaki innováció eredményei öt kontinensre juthatnak el. Az AVL emellett a ZalaZone járműipari tesztpálya üzemeltetésében is részt vesz. A vállalat tavaly kezdte meg érdi központjának és járműipari tesztbázisának építését.

AVL

Busch-Hungária Kft.

A Busch-Hungária Magyarország legnagyobb vasöntödéje, az európai vasöntészeti piac egyik meghatározó szereplője. Győri központjában 36 ezer négyzetméteren, több mint 300 munkatárs közreműködésével állít elő magas hozzáadott értékű gömbgrafitos öntvényeket a haszongépjármű-gyártás világszerte elismert szereplői számára. Aktuális termékportfólióját futóműalkatrészek, kerékagyak, féknyergek, differenciálházak alkotják. Növekedési stratégiája részeként dinamikusan fejleszti üzemét, gyártási technológiáját és mérnöki tudását, hogy egyedi igényeikre szabott öntészeti megoldásokat biztosítson partnereinek. A vállalat kapacitás- és hatékonyságnövelő beruházásainak köszönhetően 2022-ban és 2021-ben több alkalommal megdöntötte korábbi termelési rekordjait, éves szinten mintegy 43 ezer tonnára emelve az általa előállított öntvények mennyiségét. A vállalat a német BPW csoporthoz való csatlakozása 15 éves jubileuma alkalmából tavaly újabb komplex beruházási programot indított, melynek fókuszában az öntödei infrastruktúra jelentős modernizálása, az üzemi folyamatok optimalizálása és digitalizálása, valamint a munkakörülmények javítása áll. A Busch-Hungária eredményei nemzetközi ügyfélkörének és termékportfóliójának folyamatos bővülésében is megmutatkoznak.

web_Busch_Hungaria_uzem_1

Continental Autonomous Mobility Kft.

A Continental budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központja 2018-ban kezdte meg működését a technológiai vállalat nemzetközi fejlesztési hálózatának részeként, itt jelenleg már több mint kétszáz munkatárs dolgozik a fejlett vezetéstámogató funkciókhoz szükséges környezet érzékelési megoldásokon. Fenti tevékenységi kör 2022 szeptemberében, az akkor létrehozott Alkalmazás-fejlesztési Központtal egészült ki, még több területét lefedve ezzel a termékfejlesztési értékláncnak. E két központ működését 2022 őszén kiterjesztették Szeged és Debrecen területére is, ezzel a Continental budapesti székhelyű üzleti területe, a Continental Autonomous Mobility Hungary immár országos szoftverfejlesztési hálózattal dolgozik vezetéstámogató és automatizált járművezetéshez kapcsolódó technológiák fejlesztésén.

9EDB1F02-A5BA-425C-BF59

Infineon Technologies Cegléd Kft.

Az Infineon Technologies vállalatcsoport az ipari alkalmazású félvezetők fejlesztésében és gyártásában több területen piacvezető szerepet tölt be. Leányvállalatain keresztül világszerte 40 ezer munkatársat foglalkoztat. Technikai portfólióját több mint 25 ezer szabadalom és szabadalmi bejelentés alkotja. A ceglédi félvezető szerelő és -mérő telephelyen az Infineon Technologies Cegléd Kft. IGBT félvezető modulok, míg az Infineon Technologies Bipoláris Kft. nyomott kontaktusú tárcsatirisztorok, tárcsadiódák és bipoláris modulok szerelését és mérését végzi. Eddig Magyarországon 3500 V-os feszültségosztályig állítottak elő teljesítménymodulokat, amelyeket olyan területeken használnak, mint a zöldenergia és az ipari automatizálás. A kezdetben csak 37 fővel működő társaság ma Cegléd és vonzáskörzetének meghatározó, több mint 1600 dolgozót foglalkoztató, folyamatosan növekvő vállalata. Tavaly átadták a cég új, 31,9 milliárd forintból épült gyárát, amely 6,4 milliárd forintos kormányzati támogatással épült meg, és 275 új munkahelyet hoz létre.

infineon_cegled4

Mono-Ipolyfabric Kft.

Az ipolytölgyesi Mono-Ipolyfabric Kft. 2021-ben hatmilliárd forintos beruházást hajtott végre. A telephelyen a legmodernebb technológiákat alkalmazó gyártóüzem épült, és létrejött egy kutatás-fejlesztési központ, amely az autókba kerülő high-tech belső design, díszítő elemek tervezését, fejlesztését végzi. Az Ipolytölgyesen előállított termékek 99 százalékát az exportpiacokra termelik – áll a közleményben. Partnereik között van az Aston Martin, a Lamborghini, a Mercedes-Benz, a Porsche, a Jaguar, a Land Rover, az Audi és a BMW. A fejlesztésnek köszönhetően a cég 2021-hez képest harminc százalékkal növelte a kapacitását. Több mint 200 új munkahelyet is teremtettek, több mint 700 alkalmazott dolgozik Mono-Ipolyfabric Kft.-nél.

mono1

Az Év Magyar Autója versenyről

Nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri (tagjai a 2023-as idényben: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán) dönti el, hogy különböző kategóriákban melyik lesz a magyar autópiacon a „legmagyarabb”, a „legjobb” és a „legzöldebb” autó. Idén tizenhét díjat kaptak a hazai forgalmazók és gyártók.

További részletek: http://www.evmagyarautoja.hu/