Tizenöt százalékkal emeli a béreket a Rába

Rába
Lezárult a bértárgyalás a Rába Járműipari Holding Nyrt. valamennyi vállalata és a szakszervezetek között, amelynek eredményeként a korábbi évekhez képest másfélszeres mértékű, 15 százalékos átlagos alapbérfejlesztést hajtanak végre a csoportnál idén január 1-jétől – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat február közepén.

A közlemény szerint a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben nagyobb szerepet kap a teljesítményarányos bérezés, emellett a vállalat jelentős hangsúlyt fektet további ösztönzőrendszerek kidolgozására, a meglévők átalakítására.    Az elérhető összbérnövekedés egyes munkavállalóknál a megállapodásnál jóval nagyobb mértékű is lehet az előző évi egyéni teljesítmény függvényében és az összbértömeg erejéig – tették hozzá.    Az új megállapodás értelmében a bérfejlesztésen felül változatlanul megmarad az önkéntes nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulás, emellett átalakított formában, az egyéni teljesítményre fókuszálva, továbbra is érvényben marad a mozgóbér kifizetési rendszer.    A vállalat a munkavállalói rezsitámogatást a korábbi paraméterek mentén szintén végig viszi.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele 2022 első három negyedévében 45,8 milliárd forint volt, 38 százalékkal nőtt éves összevetésben, adózott eredménye az egy évvel korábbi 1,1 milliárd forint után 814 millió forint veszteségbe ment át – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tavaly novemberben. A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (ebitda) az első kilenc hónapban 7 százalékkal, 2,99 milliárd forintra csökkent.

A számottevően és folyamatosan növekvő beszerzési árak, valamint a késleltetett továbbhárítási lehetőségek miatt az inflációs nyomás a vállalatcsoport eredménypozícióját és fedezeti szintjét jelentős mértékben negatívan befolyásolta – közölték akkor, megjegyezve, hogy kiemelt céljuk a negatív hatások semlegesítése a beszerzési költségek növekedésének érvényesítésével az értékesítési árakban.