Afganisztánban bizonyító páncélozott szállítókat vesznek az ukránok

(Fotó: https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa)
Ukrajna száz új KTO Rosomak típusú páncélozott harcjárművet rendelt Lengyelországtól – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Siemianowice Slaskiében található gyártólétesítményben tett látogatása során.

Morawiecki elmondta: személyesen kapta a megrendelést Denisz Smihal ukrán miniszterelnöktől.    A rozsomákról elnevezett 22 tonnás páncélozott személyszállító járműben a vezetőn kívül a parancsnok, a lövész és nyolc katona fér el, és harminc milliméteres automata ágyúval van felszerelve.

A KTO Rosomak a finn Patria vállalat által fejlesztett és gyártott Patria AMV Lengyelországban licenc-gyártott változata, Afganisztánban is bizonyított már. Az ukrán beszerzés uniós és amerikai pénzügyi támogatással valósul meg.    A lengyel kormányfő szerint a megrendelés annak jele, hogy erős hadiipar van alakulóban a térségben. Hozzátette: egyebek között Szlovéniával és Szaúd-Arábiával is tárgyalnak további beszerzésekről.

A Siemianowice Slaskie-i üzem kapacitása jelenleg évi száz jármű, de Morawiecki jelezte, egyeztet a gyár vezetőivel ennek megduplázásáról.