Érkezik a Subaru Crosstrek

Crosstrek
A Subaru Corporation európai leányvállalata, a Subaru Europe bejelentette, hogy a kontinens piacán forgalmazni kezdi a vadonatúj Crosstrek modellt. A márka hazai forgalmazója, az MM Import Kft. a modellt jelölte az Év Magyar Autója 2024 versenyben.

A Crosstrek a Subaru XV vadonatúj interpretációja; ez a modell váltja az XV-t a Subaru európai kínálatában. Az először 2011-ben bemutatott Subaru XV nagyon hamar népszerűvé vált a vásárlók körében, és erre az autóra épült a márka európai újrapozicionálása is, amely túlmutatott a ralisikereken és az outdoor-programokhoz kiválóan alkalmas SUV képén, kiegészítve mindezt egy sor olyan értékkel, mint a biztonság, a vezetés öröme és a tartósság.

Subaru Crosstrek 2

Állandó szimmetrikus összkerékhajtási rendszerével (S-AWD) és e-Boxer hibrid hajtásával a vadonatúj Crosstrek továbbra is ugyanezeket az értékeket kínálja. A modern és környezettudatos hajtásláncban a közvetlen befecskendezéses, négyhengeres, 2,0 literes, vízszintes hengerelrendezésű boxermotor teljesítményét a Lineartronic sebességváltóba beépített elektromotor egészíti ki. A hibrid hajtás bevezetésével még az eddiginél is alacsonyabbra került az autó tömegközéppontja, és tökéletesebb lett az első-hátsó súlyelosztás is. Az állandó szimmetrikus összkerékhajtás az eddigieknél is optimálisabban osztja meg a vonóerőt az első és a hátsó kerekek között, így a vezetési élmény nemcsak kellemesebbé, hanem dinamikusabbá is vált, és az autó rendkívül kezesen és stabilan reagál a vezető parancsaira. Az e-Boxer hibrid hajtás a mindenkori vezetési körülmények alapján szabályozza a benzines erőforrás és az elektromos motor közötti teljesítmény-megosztási arányt, automatikusan váltogatva három üzemmód között (benzinmotoros hajtás, EV hajtás és elektromotoros rásegítés).

A Crosstrek csomagtere akár 1314 literes is lehet. A könnyen megközelíthető hátsó üléssor 6:4 arányban dönthető, így a poggyásztér szabadon bővíthető. A széles nyílást feltáró csomagtérajtó küszöbe viszonylag alacsonyan húzódik, hogy megkönnyítse a ki- és berakodást. A hátsó ablaktörlő karja 45 mm-rel hosszabb lett, hogy a lapát nagyobb területet töröljön át, előre pedig a meglévő kettő mellé egy harmadik ablakmosó fúvókát is beépítettek, tovább javítva ezzel a szélvédő átláthatóságát.

Az autó legkisebb szabad hasmagassága 220 mm, és nagyobbak lettek az első és hátsó terepszögek is, így kisebb eséllyel horzsolódik meg vagy akad fel az autó eleje vagy alja, ezért a Crosstrek sok olyan szabadidős tevékenységhez is használható, amihez el kell hagyni az aszfaltozott utakat. Az aktív életmódot az is támogatja, hogy a jármű vontatási kapacitása 1270 kg.