A járműiparban még mindig van fennakadás

járműiparban
A feldolgozóipar egészét már egyre kevésbé érintik az ellátási problémák, a járműiparban azonban a megkérdezett cégeknek még nagyjából a fele fennakadásokról számolt be a nyersanyagok és köztes termékek beszállításában a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérésében.

Az ifo havi rendszeres felmérése szerint szeptemberben a megkérdezett vállalatok 24,0 százaléka számolt be anyaghiányról, szemben az augusztusi 24,4 százalékkal. “A helyzet enyhül” – mondta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérések vezetője.    A helyzet továbbra is a járműiparban a legnehezebb. Ott a cégek 53,3 százaléka számolt be szűk keresztmetszetekről a nyersanyag- és köztes termékek ellátásában.

Az autóipar kivételével az összes többi ágazatban az arány 40 százalék alatt van és sok esetben 20 százalék alatt is. A gépgyártásban, ahol 36,3 százalékos és az adatfeldolgozó berendezések gyártóinál, ahol 36,4 százalékos, még mindig kellemetlenségeket okoz az átlag feletti ellátási hiány.    Ezzel szemben az italgyártásban a cégek 1,3 százaléka, a papíriparban pedig 0,2 százaléka számolt be ellátási fennakadásokról, a bőráru-gyártóknál viszont 0 százaléka.