Jelentősen nőtt a cseh autógyártás

Kolín
Éves összehasonlításban 16,2 százalékkal nőtt a személyautó-gyártás az idei első tíz hónapban Csehországban – közölte a cseh autóipari szövetség.

A közlemény szerint a három cseh autógyár a január-októberi időszakban összesen 1 millió 162 ezer 315 személygépkocsit állított elő. Ebből 157 ezer 835 volt elektromos vagy hibrid meghajtású autó, ami éves szinten mintegy 40 százalékos emelkedés. Az elektromos vagy hibrid autók az összes személygépkocsi 13,6 százalékát teszik ki.    “Az autógyártási adatok jobbak, mint a koronavírus-járvány előtti 2019-es évben. Ez jó hír az ágazatnak, és jó hír a cseh gazdaságnak is” – mutatott rá Zdenek Petzl, a szövetség igazgatója a prágai sajtótájékoztatón.

“Külön ki kell emelni, hogy növekszik a Csehországban gyártott elektromos és hibrid meghajtású személyautók száma és aránya az egész termelésben. Pozitívum, hogy nagy és növekvő az érdeklődés a hazai piacon és a külföldi piacokon is” – szögezte le Zdenek Petzl.

A legnagyobb cseh autógyár, a német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda 722 ezer 394 autót gyártott, ami éves szinten 27,5 százalékos növekedés. A dél-koreai Hyundai 6,2 százalékkal 286 ezer 600 személygépkocsira növelte termelését az idei első tíz hónapban. A japán kézben lévő kolíni Toyota gyártószalagjairól pedig 153 321 személyautó gördült le, 10 ezer 865-tel kevesebb, mint egy éve. A cég szerint ez az eredmény a tavaszi, illetve szeptemberi technikai leállások következménye. Októberben éves szinten már 12,5 százalékkal emelkedett a Toyota termelése.